Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Приеха бюджет 2021 на Бургас! Кметът: Годината ще бъде трудна, но не и безнадеждна

Приеха бюджет 2021 на Бургас! Кметът: Годината ще бъде трудна, но не и безнадеждна

Градоначалникът допълни, че тази година няма грандиозни проекти, но пък затова са най-необходимите и перспективни проекти.

След близо 5 часа дебати и гласуване по точки, общинските съветници в Бургас приеха бюджета на общината за настоящата година -  с 42 гласа „за“, 6  „против“, 1 "въздържал се" и 2-ма, които не упражниха правото си на вот. Рамката му е  323 милиона лева, от които 47 милиона са средствата по европейски проекти. 

"Вярвам че най-лошото, във връзка с пандемията, е вече зад гърба ни, но нанесените щети не можем да поправим с магическа пръчка. Затова когато внесох бюджета и официално го кръстихме като бюджет за възстановяването с грижа към хората". Това коментира кметът Николов по време на обсъжданията.

По думите му в условията на здравна и финансова криза, се предлага една добре обмислена рамка, като акцентът е върху актуалните проблеми на бургазлии. Нанесените тежки последствия върху икономиката и живота оказаха сериозно влияние върху всички, вкл. дребния и средния бизнес. В тази ситуация се изисква адаптация. Приоритетите в бюджета са насочени в областта на здравеопазването, социална взаимопомощ, образование, създаване на условия за привличане на инвестиции и трудова заетост на Бургас. Бюджетът ни е консервативен, но реалистичен. И тази година са заделени средства за стимулиране на полети към Летище Бургас в подкрепа на регионалния туризъм.

"Който от Вас (бел.рег. от общинските съветници) реши, че в е добре в Бургас да се подкрепи редионална университетска многопрофилна детска болница, нека подкрепи този бюджет. Който иска да подкрепим качването на следващо, най-високо ниво в битката срещу онкозаболяванията, за изграждане на нов хирургически корпус към Онкодиспансера ни със закупуване на нужната техника, нека подкрепи този бюджет. Който желае бургаските училища СУ "Св. св. Кирил и Методий", ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и Гимназия за романски езици "Г. С. Раковски" да минат в едносменен режим на обучение, нека подкрепи бюджета. Който желае изграждането на 3 нови детски градини - ДГ "Морско конче" в ж.к. "Братя Миладинови", ДГ "Надежда" в ж.к. "Меден рудник" и ДГ "Синчец" в кв. "Горно Езерово", нека подкрепи бюджета...", призова Николов

Градоначалникът допълни, че е убеден в това, че голяма част от общинските съветници ще постъпят разумно, ще претъпят своите политически емоции и ще подкрепят развитието на Бургас. Тази година няма грандиозни проекти, но пък затова са най-необходимите и перспективни проекти.

Очаквано, в гласуването за бюджета на общината от столетницата бяха против. Изненада обаче се оказа изказване на Йордан Георгиев от БСП, който бе категоричен, че бюджетът е добър и трябва да бъде изпълнен в този си вид. По думите му причината поради която той няма да гласува "за" е единствено политическата принадлежност към БСП и лоялността към партията. 

"В бюджет 2021 е помислено за всичко. В тези тежки времена средствата недостигат и ще има недоволни,  но в този проект ясно се вижда визията на кмета и екипа му за развитието на града и амбицията това развитие да продължи", коментира съветникът от ГЕРБ Иван Гаврилов. Владимир Павлов го определи каро "наистина много сериозен бюджет. Аз съм оптимистично настроен и доволен". 

Христо Панайотов от БСП коментира, че наистина бюджетът е балансиран, но това е само техническата част. "Бюджет 2021 - е силно повлиян от предстоящите избори. Документът, който се разглежда, няма изразени приоритети, а представлява предизборно харчене от типа на „всекиго по нещо“, гарнирано с нов дълг от 10 млн. лева. За съжаление не се прие нашето предложение от минимум 500 лв за новородено, като не в едно заседание сме коментирали, че според НСИ населението на Бургас не само, че не се увеличава, а намалява. Това се дължи не само на демографската криза, а и на това че все повече млади хора с деца трудно издържат семейството си. Този бюджет по никакъв начин не се опитва да обърне тази негативна тенденция. Трябва да се предвидят мерки, с които Бургас да стане притегателен център за млади хора и тези в работоспособна възраст. Считаме бюджет 2021 за бюджет на статуквото, отбеляза още Панайотов.

Живко Табаков обяви, че групата на ДБГ ще подкрепи бюджета, защото основното е Бургас да продължи своето развитие. "Всички осъзнаваме че живеем в трудни времена. Няколко неща имат най-голяма стойност от предходните изказвания - бюджетът наистина е консервативен, че наистина залага на здравеопазване, соц. дейности и образование, но нека бъдем реалисти - бюджетът има своите пропуски. Ние ги разбираме, защото в дни като тези, трябва да направим равносметка. Ние подкрепихме Бюджет 2020-а, през годината ние отправихме доста предложения в подкрепа на малкия бизнес, социални мерки и много от тях бяха изпълнени. Като дясномислещи хора ние решихме да добавим няколко неща, които считаме за важни.  Отправихме 15 искания, които касаят екология, сигурност, туризъм, малките населени места - голяма част от тях бяха приети от администрацията и заложени в бюджета. Това е положителен знак".

"Бургас е не само име, адрес. Бургас е кауза, нека гласуваме за бюджет 2021", призова председателят на общ. съвет проф.Севдалина Турманова.  

"Годината ще бъде трудна, но не и безнадеждна. Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета!", заяви кметът Николов след окончателното приемане на Бюджет 2021.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега