Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проданов: Докато сме в чакалнята на еврозоната, трябва да участваме в реформирането й

Проданов: Докато сме в чакалнята на еврозоната, трябва да участваме в реформирането й

Според него в началото, при създаването на еврозоната, не са отчетени редица фактори, които сега излизат наяве.

"България трябва да използва присъединяването си към ERM II, за да участва активно в процеса на преструктурирането на еврозоната, така че да защити и собствените си интереси". Това заяви председателят на АБВ и финансов експерт Константин Проданов в ефира на телевизия "Европа".

Според него  в началото, при създаването на еврозоната, не са отчетени редица фактори, които сега излизат наяве. По думите му е бил създаден един монетарен съюз, без необходимото фискално единение, проличало много ясно в годините на кризата, заради което в момента самата еврозона подлежи на редица корекции. Обсъждат се и предложения като създаването на банков съюз и назначаването на общ финансов министър.

"За това е много важно ние да сме част от процеса по транформация на еврозоната. Ако сме част от присъединителния механизъм ERM II ние ще можем да участваме в това, което се случва, а не в крайна сметка да се окаже, че влизаме в една система, която някой друг е направил", посочи той.

Лидерът на АБВ бе категоричен, че страховете от сериозен инфлационен процес, свързан с бъдещото присъединяване на България към еврозоната са необосновани. Той посочи обаче други възможни рискове за страната ни.

"Това, което повече ме притеснява е, че първо - присъединяването ни е един доста необратим процес. И може би сега, когато се говори за промяна на еврозоната, трябва да се помисли за някакъв процес за излизане от нея, ако някоя държава след време реши това. Ето и примера с Гърция. Когато се заговори, че тя е решила да излиза, се оказа, че това изобщо не е разписано в правилата.
Второ - такова присъединяване означава, че от нашия бюджет трябва да се правят вноски в спасителните фондове. Тук има и плюсове, и минуси. Може да се наложи да спасяваме други, но пък и ние самите можем да бъдем спасени, ако евентуално такова нещо се наложи. И понеже се върви към създаването на финансово министерство на еврозоната и по-голяма фискална интеграция, трябва да е ясно, че това на един етап вероятно ще доведе до някакво синхронизиране на данъчни системи в Европа. Което означава допълнително ограничаване на фискален суверенитет, което не е задължително да е в наша полза", посочи още финансовият експерт.

Константин Проданов коментира и тезата, че евентуалното присъединяване на България към еврото ще ограничи възможностите ни да провеждаме  самостоятелна външна политика към държави като Русия например, към които в момента действат санкции от страна на ЕС.

"Еврозоната е икономически съюз. Това не предпоставя автоматична солидарност по външнополитически въпроси. Ето и в момента, самия факт, че не всички европейски държави изгониха дипломати заради случая „Скрипал“ е много показателен. В крайна сметка държавите в Европа си гледат интереса. Въпреки случая „Скрипал“ и напрежението в Сирия „Северен поток“ се реализира.
А когато преди няколко месеца ставаше въпрос за настояване за още по-стриктни санкции спрямо Русия от страна на Тръмп, тогава самият Жан-Клод Юнкер каза, че това ни вреди", посочи той и заяви, че редица държави на Стария континент, сред които и Германия, искат облекчаване на санкционния режим, който определено вреди на икономиката им и притиска бизнеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега