Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Продължават проверките на БАБХ преди Великденските празници, за какво следят

Продължават проверките на БАБХ преди Великденските празници, за какво следят

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Продължават засилените проверки на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (1 май – Международен ден на труда, Великден и Гергьовден). 

Преди дни експертите от БАБХ препоръчаха, ако предпочетете да купувате козунаци онлайн, те да бъдат с гарантиран произход и поставен етикет, обозначаващ производител, състав и срок на годност. Закупуването на храни от нерегистрирани търговци може да представлява сериозен риск за здравето на потребителите, тъй като предлаганите продукти са с неясен произход и са добити при условия, които не са обект на контрол от страна на БАБХ.

Припомняме, че в периода до 08.05.2024г., включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за коректно представяне на информация, в случаи на предлагане на размразено като охладено агнешко месо.Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. 

С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз. По време на почивните дни и дните на официалните празници 01.05.-06.05.2024 г., вкл., ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. 

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега