Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа ще бъде през декември или януари

Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа ще бъде през декември или януари

Добре да поставим ваксина през септември или октомври, преди да настъпи сериозната грипна вълна.

Отново се очаква пикът на грипа да бъде през декември или януари. Това е периодът, в който обикновено се регистрират най-много заболели у нас, показва статистиката за последните години. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за ИА "Фокус".

Той коментира, че очакваният водещ щам тази година е "Мичиган". Той е известен от 2015-а година и е от потеклото на т.нар. пандемичния грип H1N1. Вирусът не е много агресивен и не се очаква вълна от тежки усложнения. Въпреки това, е добре да поставим ваксина през септември или октомври, преди да настъпи сериозната грипна вълна.

"`Калифорния` се казваха предишните ваксинални щамове, сега по предложение на Световната здравна организация от месец февруари 2017 г. във ваксината за грип се включва този щам `Мичиган`. Ваксините са с 3 или 4 щама", обясни още проф. Кантарджиев.

Симптомите на грипа са свързани с бързото появяване на инфекция, която в рамките на няколко часа засяга организма с болки по мускулите, ставите, световъртеж, висока температура, суха кашлица, болка в гърлото, страх от светлината.

"Тези, които са с хронични заболявания, сърдечно-съдови, особено тези със заболявания на дихателната система, трябва да говорят със своите лекари евентуално да се ваксинират или да си закупят един от двата лекарствени препарата за грип. Те са само два по нашите аптеки и не струват кой знае е колко скъпо", обясни още проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че противогрипните препарати действат само ако започнете прием веднага.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега