Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Произведения на Георги Шагунов ще звучат във вторник вечерта на Охлюва

Произведения на Георги Шагунов ще звучат във вторник вечерта на Охлюва

Първите акорди ще прозвучат в 18:30 часа утре вечерта (12-и септември).

Произведения на Георги Шагунов ще звучат във вторник вечерта на Открита сцена "Охлюва". Концертът ще се състои между две важни за българската история дати - 6 септември - Ден на Съединението, и 22 септември - Ден на Независимостта. Първите акорди ще прозвучат в 18:30 часа утре вечерта (12-и септември).

В програмата на концерта влизат 10 от произведенията на маестро Шагунов - валсове, танга и други, изпълнявани в началото на миналия век по градски забави. Ще бъде изсвирен и Химнът на Независимостта на България, написан от капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк в деня на обявяването на независимостта.

Музиката ще звучи в изпълнение на Бургаски духов оркестър с ръководител Христо Кожухаров. Концертът и съпътстващите го изказвания от представители на различни институции ще бъдат документирани като част от музикалната история на града ни. С това събитие се финализира проектът "Шагуниада - градска музика на Георги Шагунов" за запазване наследството на Бащата на музиката в Бургас.

Първата част на проекта включваше студиен запис на градска музика, композирана от Георги Шагунов, която да бъде използвана при различни поводи и чествания в града. Записите на музикалните произведения ще останат на разположение на Община Бургас, Държавен архив, Регионална библиотека "П.К. Яворов", радиа и телевизии, читалища и училища на територията на Бургас. Те ще станат и част от фонда на бъдещата Къща на музиката, която Общината ще създаде в сградата, където в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов.

Произведенията ще обогатят репертоара на училищните духови музики. В Бургас може да бъде организиран парад на духовите музики, какъвто е имало през миналия век, предлагат още инициаторите. Те са убедени, че всичко това ще съживи музикалната история на града и ще повиши музикалната култура на съвременниците. 

Събитието се случва в навечерието на 145 години от рождението на Георги Шагунов (15 март 1873 г. - 10 ноември 1948 г.).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега