Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата: Няма да екстрадираме граничарите, обвинени в убийство

Прокуратурата: Няма да екстрадираме граничарите, обвинени в убийство

Искане от турска страна за предаването им не е постъпвало.

Няма законова възможност за екстрадиране на българските граждани в Турция по повод връчения им обвинителен акт за убийство, категорични са от бургаската прокуратура. До момента няма и постъпила молба за екстрадирането на четиримата граничари, във връзка с воденото наказателно производство срещу тях.

Припомняме Ви, че през април 2008-а година бившият граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги направили опит за проверка на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море, с цел извършване на незаконен риболов. Тогава турският гражданин Ялчин Ерджан е бил прострелян в гърба и починал.

Разследването на случая премина под ръководството на Военноокръжната прокуратура на Сливен. Производството е прекратено, тъй като разследващите на държавното обвинение установили, че се касае за случайно деяние - т.е. инцидент. Сливенският военен съд потвърдил постановлението на ВОП.

Случаят бе преразгледан и върнат за събиране на още доказателства по жалба на адвоката на наследниците на починалото лице. Нови данни, сочещи вината на граничарите не бяха открити и производството отново бе прекратено. Делото продължи да се движи между прокуратурата и военния съд до октомври 2009 година.

Пет години по-късно, през 2014-а, Европейският съд по правата на човека също се произнесе по случая и определи смъртта на Ерджан като нещастен инцидент. Според ЕСПЧ, българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Въпреки това, по молба на Република Турция, Районният съд в Бургас бе нагърбен със задачата да връчи обвинителния акт на българските граждани от името на властите в южната ни съседка. Правна причина за екстрадирането им обаче няма. Искане от турска страна за предаването им не е постъпвало, а друг канал за задържането им няма, тъй като Турция не е член на ЕС.

В случай, че постъпи искане за екстрадиция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция /ЕКЕ/, страната ни има право да откаже екстрадацията на свои граждани. Днес четиримата бивши граничари ще се срещнат с бургаския апелативен прокурор, за да ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности,  с които разполагат за защита на интересите им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега