Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Промени в плащането на данъчните и осигурителни задължения от началото на март

Промени в плащането на данъчните и осигурителни задължения от началото на март

Във връзка с решение на Конституционния съд, с което текстове на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бяха обявени за противоречащи на Конституцията, Народното събрание прие промени в ДОПК, според които от началото на март 2014 г. плащанията на задълженията за данъци и осигурителни вноски ще се извършват по 4 банкови сметки към съответната териториална структура на НАП.

Във връзка с решение наКонституционния съд, с което текстове на Данъчно-осигурителния процесуаленкодекс бяха обявени за противоречащи на Конституцията, Народното събрание приепромени в ДОПК, според които от началото на март 2014 г.  плащанията на задълженията за данъци иосигурителни вноски ще се извършват по 4банкови сметки към съответната териториална структура на НАП.

Четиритебанковите сметки са за:

Централенбюджет – по тази банкова сметка се превеждат всичкизадължения за ДДС, годишни и авансови вноски по ЗКПО, включително данъци приизточника, авансови, окончателни и данъци при източника на данъка върхудоходите на физическите лица и други данъци. По тази сметка се превеждат иглоби и имуществени санкции, наложени от органите на НАП, както и лихвенитеплащания по просрочени задължения към централния бюджет.

Вноскиза социално-осигурителни фондове – по тази сметка сепревеждат вноските за ДОО от осигурителите и самоосигуряващите се лица,включително лихвените плащания

Вноскиза Националната здравно-осигурителна каса (Вноски заздравно осигуряване) – за внасяне на вноски за здравно осигуряване отосигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания

Вноскиза допълнително задължително пенсионно осигуряване

Важно е да се отбележи,че за всяка от четирите сметки е приложим принципът за погасяване нанай-ранното по падеж задължение. Последното правило важи за всеки отделен видзадължение (данък, осигурителна вноска и т. н.) Това означава че ако иманепогасени задължения за ДДС за три данъчни периода например и бъде нареденасума, покриваща размера само на една от трите вноски, то тя ще погасинай-старото (с най-ранен падеж) задължение. Аналогично е положението, когатоима непогасени различни данъчни задължения, като например задължения закорпоративен данък, данък върху доходите и ДДС.

В тази хипотеза плащанията  също погасяват дълга, възникнал най-рано.Друга същественапромяна, въведена с измененията на ДОПК е премахването на досегашния принциппри подадена декларация и наредено плащане преди изтичането на крайния срок затова, сумата по плащането да се визуализира като надвнесена до настъпването нападежа и да се обвързва със задължението едва при настъпването на крайния срокза плащане.  След промените, всяконаредено плащане, срещу което има задължение, се обвързва автоматично без да сеизчаква изтичането на крайния срок за плащане.  За всеки отделен вид задължение (данък,осигурителна вноска и т. н.) се запазва въведеното от края на 2013 г. облекчение на погасяване на публичнитезадължения, събирани от НАП, а именно първо се погасяват всички главници, аедва след това лихви.

Новикодове за вид плащане

Едновременно соткриването на новите сметки за плащания към бюджета от 1 март 2014 г. сеоткриват три нови кода за вид плащане:

11 00 00 - за плащане за данъци (приходина централния бюджет)

55 11 11 - за плащания засоциалноосигурителните фондове към НОИ

56 11 11 – за здравни вноски (приходикъм НЗОК)Всички плащания за ДЗПОпродължават да се превеждат с код за вид плащане

58 11 11.Общият код за видплащане на данъци и осигурителни вноски, който се ползваше при действието наединната сметка, се закрива.

В ТД на НАП ГДО еоткрита нова банкова сметка за администриране на приходите  от дивидент за държавата и вноските от 50 насто от наемите съгласно §19 от ЗДБРБ за 2012 г. и подобните разпоредби отзаконите за държавния бюджет за съответната година и наказателните лихви върхутях.

Платежнидокументи

Образците на платежнитенареждания не се променят след измененията в ДОПК. В тях задължително, както идосега, трябва да се попълни информация за задълженото лице и наредителя, кодза вид плащане (обърнете внимание, че за всяка от 4-те сметки съществуваотделен код за вид плащане) и сумата с цифри и думи.  Не е необходимо да се посочва период, закойто се отнася плащането, защото при постъпването на сумата, тя ще бъдеобвързана със задължението с най-ранен падеж.

Сроковеза плащане

Сроковете за плащане напубличните задължения, събирани от НАП не се променят във връзка с изменениятав ДОПК.

Електронниуслуги и електронни справки

Електронните услуги наНАП, осигуряващи достъп до данъчно-осигурителната сметка на физическите июридическите лица продължават да функционират по досегашния ред, позволявайкина задължените лица да следят паричните преводи и тяхното обвързване съссъответните задължения. Електронната услуга наНАП за плащане на задължения с кредитни и дебитни карти, чрез системата заонлайн разплащане Е-pay ще бъде актуализирана с новосъздаденитесметки и ще продължи да функционира.

Преходенпериод

За онези физически июридически лица, за които към момента на влизане в сила на промените в ДОПК, в данъчно-осигурителнатаим сметка съществуват надвнесени суми,е предвиден преходен период от 3 месеца, в който могат да подадат писменозаявление, в което да заявят към коя от новите 3 сметки (за данъци, засоциално-осигурителни вноски или за здравни вноски) да бъде насочен наличниятостатък. Лицата, в чиито данъчно-осигурителни сметки към влизането в сила напромените в ДОПК няма надвнесени суми не се изисква подаването на заявления иликонтакт с НАП. Новите банкови сметкивижте тук след 01.03.2014 г.

Честозадавани въпроси:

Какво ще стане, ако в преводнотонареждане е попълнен код за вид плащане, който не съответства на сметката?

Плащането към бюджетаняма да бъде осъществено, тъй като всеки код за вид плащане трябва да отговаряна съответния приход в полза на бюджета (данък, здравни и социални осигуровки,ДЗПО).

Какво означава на практикапромяната на неизчакване на падежа?

Най-напредтази промяна дава право на лицата да погасяват задълженията си преди изтичанена крайния срок, което от своя страна дава право на избор (в рамките наопределен период от време) кое задължения да бъде погасено. Този избор ще сеосъществи чрез подаване на съответната декларация. Така например срокът задеклариране и внасяне на данък върху доходите на физическите лица (ДДФЛ),удържан от работници и служители е 25-то число. Срокът за деклариране и внасянена ДДС е 14-то число.

Ако задълженото лице желае да плати задълженията за ДДФЛпреди тези по ДДС, е достатъчно да подаде съответната декларация за ДДФЛ предитази по ДДС и съответно да нареди необходимата сума. Така подадена на 3-точисло декларация по ДДФЛ ще бъде погасена с преведена на 4-то число (например)сума, стига към този момент да не е подадена декларация по ДДС. Ако обаче саподадени и двете декларации и преведената сума не е достатъчна да погаси идвете задължения ще се погаси най-напред сумата по декларацията по ДДС. Особеновнимание следва да се обърне на тези декларации, които се подават еднократно ис които се декларират бъдещи задължения за определен или неопределен период отвреме. Например с декларация образец 7 за здравни вноски лицата заявяват, че щеплащат сами вноските си за здраве и началната дата, от която започват да гоправят за неопределен период напред.

Дължимата здравноосигурителна вноска ще бъденалична в сметката и готова за погасяване на първо число на съответния месец,през който изтича срокът на плащане. Ако задълженото лице не желае да погасипърво тях, следва преди да извърши плащане да подаде друга декларация спо-ранен срок за плащане или ако не дължи подаване на други декларации, даизвърши плащане на падежа.Таканапример месечните авансови вноски по ЗКПО се дължат до 15-то число насъответния месец. На първо число задължението се вписва в сметката и е готовоза плащане. Ако задълженото лице желае, обаче, да плати първо ДДС, е достатъчнода подаде декларацията си по ДДС със срок за плащане 14-то число – в тозислучай първото постъпило плащане, ако не е в състояние да погаси и дветезадължения, ще погаси ДДС.

Продължават ли да съществуват заявлениятаза приоритетно погасяване на вноски за ДОО и здравно осигуряване отсамоосигуряващите се?

Да,– запазват се правилата (познати от миналата година) по които самоосигуряващитесе лица могат чрез подаване на заявление по образец, да изберат кои задълженияза здравни вноски и лични социално-осигурителни вноски желаят да погасят. Таканапример, ако не са платени задължения на самоосигуряващо се лице за здравнивноски за десет месеца, лицето може чрез заявлението за заяви, че иска дапогаси само последните три месеца, независимо, че падежите на тези задължениянастъпват по-късно от останалите.

Докога могат да се правят плащаниякъм единната сметка на НАП?

Плащанияпо т.нар. единна сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28.02.2014 г. В краяна работния ден на 28.02.2014г. досегашните банкови сметки на НАП ще бъдатзакрити. От 1.03.2014 г. плащанията ще се извършват по 4-те сметки за плащания– за данъци, за социално-осигурителни вноски, за здравни вноски и за ДЗПО. Такаче, ако след тази дата се наредят суми по закритите банкови сметки наАгенцията, те няма да постъпят в НАП и ще бъдат връщани от банките. Допълнителнаинформация за новите моменти в плащането на публични задължения можете данамерите в сайта на НАП или чрезИнформационния център на агенцията на infocenter@nra.bg илителефон 0700 18700.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега