Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Промените в Конституцията са факт!

Промените в Конституцията са факт!

Промените в Конституцията са вече факт. В рамките на днешното си редовно заседание народните представители приеха на трето четене новите текстове със 189 гласа "за". Гласуването бе поименно и всеки от присъстващите в залата депутати изяви на глас подкрепата или противопоставянето си на поправките със "За", "Против" или "Въздържал се".

Промените в Конституцията са вече факт. В рамките на днешното си редовно заседание народните представители приеха на трето четене новите текстове със 189 гласа "за". Гласуването бе поименно и всеки от присъстващите в залата депутати изяви на глас подкрепата или противопоставянето си на поправките със "За", "Против" или "Въздържал се".

"Против" гласуваха 39 от народните представители. Както бяха и заявили предварително, БСП се обявиха дружно "против". Въздържа се само 1, но няколко от реформаторите отказаха да гласуват, записвайки се като "отсъстващи" в протоколите. Необходими бяха 180 гласа, които в крайна сметка бяха достигнати за приемането на новите текстове.

По протокол председателят на Народното събрание - Цецка Цачева даде думата на трима народни представители за отрицателен вот - Янаки Стоилов, Велизар Енчев и Таско Ерменков. Стоилов обяви, че тези промени намаляват значението и отговорността на правосъдния министър, а Ерменков определи гласа си не като "против съдебната реформа", а против самите приети промени.

"Според решение на Конституционния съд, всички промени в структурата на държавен орган като съдебната власт е промяна в управлението на страната и може да се направят само от Великото народно събрание. Цялата тази процедура потъпква конституцията. Каквито са ни политиците, такива са ни магистратите и гражданите", заяви от своя страна Велизар Енчев.

Георги Кадиев пък поиска прегласуване, тъй като част от депутатите на Реформаторския блок бяха в залата, но отказаха да гласуват. Кадиев окачестви това като непозволен начин да дадат вота си и призова депутатите да гласуват промените отново и мълчащите да дадат глас "против". Цачева отхвърли искането като недопустимо и подчерта, че гласуването е било валидно.

Най-горещите текстове от поправките са свързани с разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии и задължението на главния прокурор да се отчита пред Народното събрание. Едно от допълненията, обаче, предизвика сериозни трусове във властта, а именно разпределението на квотите в съдийската и прокурорската колегия.

Приетите на второ четене поправки доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Днес трябва да стане ясно кой ще го замести. В дневния ред на парламента е включено и гласуването на промяната в Министерски съвет. Най-спряганото име за заместник на Иванов към момента е Екатерина Захариева от кабинета на президента.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега