Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проверяват полицаите с полиграф за лоялност

Проверяват полицаите с полиграф за лоялност

Периодични изследвания с полиграф на служителите в МВР са заложени в една от петте програми, с които ведомството планира да сведе битовата престъпност до средноевропейски нива.

Периодични изследвания с полиграф на служителите в МВР са заложени в една от петте програми, с които ведомството планира да сведе битовата престъпност до средноевропейски нива.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев, който е представил доклад за тези престъпления пред министрите днес, очаква най-много време да отнеме именно програмата за интегритет на служителите в МВР - „създаване на такава организационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни към конституцията и законите и съпричастни към целите на МВР“.

Предвижда се в рамките й да се изградят правила за кариерно развитие, диференцирано заплащане и изграждане на ефективна контролна среда, включително чрез изследванията с полиграф на служителите във вътрешното министерство.По думите му периодичността на изследването с полиграф ще се решава диференцирано според всяко едно от звената. Все пак Йовчев уточни, че става дума за периоди, по-големи от 6 месеца.Служителите, в чиято лоялност има съмнение, ще подлежат на допълнителна проверка.

Йовчев коментира, че ако тези съмнения се оправдаят, „е ясно какво се случва по закон“.Докладът, представен пред кабинета днес, описва дългосрочни мерки, целящи устойчив ефект при противодействието на битовата престъпност.

„Борбата срещу битовата престъпност ще бъдеприоритет за МВР“, каза министър Йовчев.„Приехме МВР да разработи 5 програми, които щегарантират устойчиво и успешно противодействие на битовата престъпност. На първо място е програмата за превенция на престъпността катотази програма има няколко компонента. Ще осъществим ефективно наблюдение иконтрол над криминалния контингент, както и на рисковите групи, които са склоннида извършат престъпление“ каза Йовчев.

Той обясни, че следва изработването на програми занамаляване на риска, като за целта вече са предвидени необходимите структурнипромени в МВР и предстои обособяването на съответната  дирекция в рамкитена „Криминална полиция”. 

„Вторатапрограма е за ефективно сътрудничество с гражданското общество. В нея имамесъщо няколко елемента. На първо място е организацията и ефективното управлениена система от извън нещатните сътрудници. Това е заложено в новия Закон за МВР.Проучени са много модели и добри практики. Считаме, че това ще доведе до единсериозен, допълнителен ресурс по осигуряване сигурността на хората и противодействиена битовата престъпност“, уточни Йовчев. Той отбеляза активното взаимодействиес частните охранителни фирми, застрахователните компании и органите на местнатавласт.

„Вече бяха проведени няколко работни срещи и се работи по подписване наспоразумение в тази посока. Целта е да имаме успешна комуникация, активен обменна информация и планиране и провеждане на  съвместни дейности по противодействие напрестъпността. Има голям неизползван досега потенциал”, обясни вицепремиерът.

Йовчев подчерта, че третата програма еразработена  от Министерството на труда исоциалната политика. Според нея, в някои от районите, които са отдалечени и неможе да се осигури постоянно полицейско присъствие, където общините няматдостатъчно средства, за да финансират такива дейности, както и на места, къдетотрудно ще може да се разгърне системата за извънщатни сътрудници, по програмаза временна заетост ще бъдат назначени хора към съответната община, които даизпълняват такива функции.

По отношение на четвъртата програма министърътказа, че тя е за интегритет на служителите на МВР. „Трябва да се създаде такаваорганизационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни къмКонституцията и законите и че служителите, ще бъдат съпричастни към целите наМВР и към постигнатите резултати. Това е програма, която може би ще отнеменай-много време, тъй като реализирането й е изключително трудно“, каза Йовчев.

Петата програма е за повишаване на доверието награжданите в МВР. Министърът акцентира върху прозрачността, публичността,отчетността, съпричастността към проблемите на хората. „Без доверие в полициятаи в служителите на МВР много трудно можем да постигнем пълен обмен на целите изадачите, които сме си поставили”, каза още вицепремиерът Цветлин Йовчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега