Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Първанов: Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват

Първанов: Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват

Първанов коментира и горещият външнополитически въпрос за България - отношенията ни с Република Северна Македония. Заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите рухна със страшна сила и в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите", заяви Първанов.

Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Това сподели пред БНТ бившият държавен глава Георги Първанов.На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна."Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си", коментира той. След като излязат резултатите, ще започнат преговори за това как ще изглежда бъдещият парламент. Ще трябват тежки преговори, може би не леки компромиси, надявам се в името на националния приоритет и интереси. В тази ситуация президентът трябва да бъде посредник. Аз винаги съм казвал, че президентът има своята висока роля като социален посредник, като политически посредник, заяви Първанов.

Аз съм работил с три последователни правителства - мога да кажа перфектно с царя - Симеон Сакскобургготски, на приливи и отливи с Тройната коалиция и противоречиво - с позитиви, но и с тежка конфронтация по времето на Бойко Борисов, заяви президентът Първанов. 

"Но дори по времето на тежък сблъсък - това е било сблъсък за политики. Дори, когато срещу мен бяха изречени много тежки, грозни думи и от страна на ГЕРБ, Иван Костов, Волен Сидеров, аз предпочитах да не отговарям директно, с агресивност. Аз отговарях с политики - предлагах различни политики за изхода от кризата, провеждах дискуии и в крайна сметка, на една от тях премиерът Борисов дойде. Даже доведе и Симеон Дянков, който бих казал, беше основният дразнител в нашите отношения", допълни Първанов.

Пак в разгара на тежкия дебат помежду ни, аз свикнах Консултативен съвет по сигурността, свързан с европейските ни политики, обясни президентът. "И се питам за толкова време сега, защо не беше свикан един Консултативен съвет по коронакризата?", попита риторично президентът. "Защото няма нищо по-важно от здравето на хората и в такава ситуация трябва да си взаимодействат, независимо от различията, правителство, парламент и президент", подчерта Първанов.

В крайна сметка, президентът трябва да бъде обединител на нацията, категоричен е той.Това е една тема, по която имаше спор преди няколко месеца. Да, президентът олицетворява единственото на нацията, това е записано в Конституцията, но от "Дондуков" 2 отговориха, че не е работа президентът да обединява. Президентът трябва да бъде коректив на правителството с ветото, което може да налага, стига това вето да не е на 100%, смята Първанов.

Той коментира и горещият външнополитически въпрос за България - отношенията ни с Република Северна Македония."Нещата изглеждаха много безоблачни през 2017 г. когато беше подписан договорът София - Скопие. Но нашият договор беше много различен от гръцкия. Гърците успяха - тяхната цел беше да докажат, че нямат обща история с македонците, а нашата е обратна, заяви Първанов. В Договора има едно понятие, което трябваше да бъде дешифрирано и с това се решава проблемът - "обща история". Моята теза е, че трябва да има един кратък анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-ти век, населението на днешна Северна Македония има българско самосъзнание, както и че целите на революционната организация ВМРО са български национални цели. Сега македонците имат различно самосъзнание - ние трябва да признаем тази различност.Заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите рухна със страшна сила и в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите", заяви Първанов. Според него, "направихме грешка, че хвърлихме проблема на ЕС, ясно беше, че там никой няма да се занимава".
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега