Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Първите две деца се настаняват в ЦНСТ Поморие на 1-ви юли

Първите две деца се настаняват в ЦНСТ Поморие на 1-ви юли

Първите две деца ще бъдат преместени в новия Център за настаняване от семеен тип в Поморие на 1-ви юли. Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Тони Костова при откриването на Центъра днес. Настаняването на децата ще стане поетапно, като се очаква до 10-и юли то да приключи.

Първите две деца ще бъдатпреместени в новия Център за настаняване от семеен тип в Поморие на 1-ви юли.Това съобщи директорът на Регионална дирекция„Социалноподпомагане“ – Тони Костова при откриването на Центъраднес. Настаняването на децата ще стане поетапно, като се очаква до 10-и юли тода приключи.

Лентата на новия Център прерязахакмета на града – Иван Алексиев и Тони Костова. Те пожелаха на екипа, който щесе грижи за децата успех и попътен вятър. В основния персонал влизат общо 10души – ръководител на заведението, възпитател и 8 гледачи. Освен това, в екипаще влязат и медицинско лице, социален педагог, психолог и експерт по социалнидейности.

Децата ще бъдат настанени в стаи по 2 и по 3, като на всеки етаж има и обща всекидневна с кътове за игра изанимания. Стаите са светли, приветливи и пъстри. Има осигурени играчки,телевизори за общите стаи, кухненски кът, оградена веранда и асансьор за труднопридвижващи се деца.

„Основната цел на проекта ереализиране на устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания,настанени в специализирани институции за деца с умствена изостаналост, за децас физически увреждания и в домовете за медико-социални грижи на територията на страната. С разкриването на социална услуга„Център за настаняване от семеен тип” ще се осигури възможност за предоставянена комплексни социални услуги за общо 12 деца и младежи с умственаизостаналост  и 2 деца нуждаещи се отспешно настаняване, на възраст от 3 до 18 години, в среда близка до семейната.Децата и младежите ще получат необходимата им индивидуализирана грижа иподкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен инезависим живот“, обясни кметът Алексиев.

В новооткрития Център ще бъдатнастанени деца от домовете в село Кошарица, община Несебър, село Рудник, общинаДолни Чифлик, село Медвен, община Котел, села Искра, община Карнобат и градБургас. Първите 10 деца ще се настанят още в началото на юли, като бройката до12 ще бъде запълнена след закриването на дома в Кошарица.

„Вече бяха проведени редица опознавателнисрещи на персонала с децата, които ще бъдат настанени в Центъра. Те от своястрана посетиха новия си дом и се запознаха с обстановката. Екипът бе и напосещение в действащ Център от този тип в Кюстендил, за да види как протичаработата на колегите им. Така това преминаване на децата от институцията вЦентъра ще стане много плавно,“ поясни Костова.

Директорът на РД „Социалноподпомагане“ благодари на кмета Алексиев за подкрепата в осъществяването напроекта. Костова изрази щастие от факта, че Бургаска област се очертава катопървата в България, която ще приключи с процеса на деинституционализация надецата. Като краен срок тя посочи датата 15-и юли. Дотогава всички деца имладежи ще бъдат настанени в общо 10-те центъра в областта.

„Повод за гордост е, че в рамкитена моето време на поста, този процес приключва. В момента всяко едно дете сеобучава според нуждите си и има личен лекар“, поясни Костова. Децата в ЦНСТПоморие също ще получат съответното обучение. Специално за тях е обособенапаралелка в местното училище „Христо Ботев“.

Проектът за изграждането на Центъраза настаняване от семеен тип в Поморие е финансиран по проект №BG051PO001-5.2.12-0047-C0001 „Предоставяне на социална услуга „Център занастаняване от семеен тип” в град Поморие”, финансиран по Оперативна програма„Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. Общата стойност на проекта е 284 957, 68 лева, а дейностите по неготрябва да приключат до 31 октомври 2015 година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега