Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Бургас - Александруполис" е нищо повече от "военно" занятие

"Бургас - Александруполис" е нищо повече от "военно" занятие

“Бургас-Александруполис” е нищо повече от „военно” занятие, при което ще се учим как се разтоварва нефт. Това каза експертът Евтим Цинцарски.

“Бургас-Александруполис” е нищо повече от „военно” занятие, при което ще се учим как се разтоварва нефт. Това каза експертът Евтим Цинцарски, предаде “dnes.bg”. По думите му от този петролопровод не може да се извлече никаква икономическа полза за страната. Според Цинцарски фактът, че Министерството на околната среда и водите е върнала доклада на проектната компания и не е дала положителна оценка на ОВОС, може да се тълкува като добра новина.

“Цялата идея за построяването на “Бургас-Александруполис” има един основен недостатък. Пристигайки нефтът от Русия, той ще се разтоварва тук на брега, ще се помпи до Гърция и там отново ще се товари на танкери. Това е просто един байпас на Босфора и нищо друго.”, коментира експертът. Той допълва, че таксите в размер на около 31 млн. долара годишно, които ще вземаме за транспортиране, са незначителна сума за рисковете, които поема страната ни. Затова проектът не е икономически обоснован и България би понесла само негативи в бъдеще, ако “тръбата” бъде построена.

На въпрос как би оценил предложения от Международната проектна компания вариант за буйово разтоварване на нефта, Евтим Цинцарски заяви, че това безпорно е най-евтиният, но в никакъв случай най-добрият избор.Според него уверенията, че не съществува риск от екологични катастрофи е нереално, защото буйово разтоварване не може да създаде надеждна защита от разлив. По-разумен е вариантът за стабилно кейово разтоварване, където е възможно да бъде изградена система, гарантираща висока степен на защита. Този вариант обаче остава на заден план, тъй като е много по-скъп.

Според Цинцарски реализацията на проектите “Южен поток” и за АЕЦ “Белене” са по-благоприятни за нашата икономика отколкото “Бургас-Александруполис”. По думите му преди МОСВ да даде каквато и да е оценка, трябва да изиска от проектната компания “Транс Болкан Пайплайн”  подробно разработване и на варианта за кейово разтоварване.

От своя страна кметът Димитър Николов заяви, че приветства действията на екоминистерсвото и заяви, че жителите на общината няма да се съгласят с реализацията на нефтопровода докато не се почувстват защитени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега