Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Най-шумният символ в човешкия бит и култура" гостува в Етнографския музей

"Най-шумният символ в човешкия бит и култура" гостува в Етнографския музей

Петелът се възприема като предвестник на деня и новото начало.

Този месец Етнографския музей на Бургас ще посрещне един много любопитен гост, определян като "най-шумния символ в човешкия бит и култура". Това е заглавието на новата временна експозиция, която ще отвори врати в четвъртък. Тя е дело на врачанеца Пламен Георгиев и е посветена на петлите.

Петелът като образ в народната традиция е наситен със символика. Той се възприема като предвестник на деня и новото начало. Освен това, тъй като пръв посреща слънцето, петелът се смята за защитник на дома, който привлича неговата светлина, топлина и енергия. Свързан е и с мъжкото начало заради силната си и наперена походка и надеждната си служба.

Експозицията на Пламен Георгиев е свързана както с годината на огнения петел, според източната култура, така и с народния празник Петльовден, който по стар стил се посреща на 2-ри февруари. С лека закачка изложбата е озаглавена "Най-шумният символ на човешкия бит и култура" и събира образите на петела във всевъзможни варианти.

Посетителите на Етнографската експозиция (ул. "Славянска" 69) ще видят пернатия властелин нарисуван, направен от глина,изплетен, щампован, резбован... Експонатите са над 100.Всичко за петела Пламен Георгиев есъбрал и в книгата си "Най-шумният символв човешкия бит и култура".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега