Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Презерватирай се!" в Световния ден за борба със СПИН

"Презерватирай се!" в Световния ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН. По данни на ООН през 2010 г. 34 млн. души в света живеят със заболяването, предаде Франс прес. Броят на заразените с вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и Централна Азия, съобщи ДПА, позовавайки се на годишен доклад на ООН. Миналата година той е бил 1,5 млн. души - увеличение с 250% от 2001 г.

Днес е Световният ден за борба със СПИН. По данни на ООН през 2010 г. 34 млн. души в света живеят със заболяването, предаде Франс прес. Броят на заразените с вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и Централна Азия, съобщи ДПА, позовавайки се на годишен доклад на ООН. Миналата година той е бил 1,5 млн. души - увеличение с 250% от 2001 г.

За разлика от тези райони през последните години в глобален мащаб се наблюдава тенденция към застой в новите случаи на зараза и смъртността от СПИН. За първи път през тази година броят на новоинфектираните млади хора у нас намалява. Това показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.

До средата на ноември в страната има 63 новорегистрирани младежи от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Освен това долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години. През тази година тя вече се покачва на 17 години.

Към момента в страната са регистрирани 1 438 ХИВ-позитивни лица, като 166 от тях са открити през тази година. Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София –72, Пловдив – 27, Варна – 12, Пазарджик – 11. Приблизително 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).

В Бургас днес  от 10.00 часа ще се извършват бързи и анонимни тестове за СПИН в мобилни медицински кабинети, разположени на възлови места: БСУ, Площад „Тройката”, „Часовника”. Мотивиране на гражданите да се възползват от услугите по доброволно и анонимно консултиране и изследване на своя ХИВ статус от екипите - обучители на връстници. 

От 12.30 ч. – 13.30 ч. ще се раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички на ученици и учители по училищата. В късния следобед между 16.30 ч. – 17.00 ч. във фоайето на Младежки културен център ще се открие официално изложба с фотографии „Свят без СПИН!”, посветена на 1 декември - Световен ден за борба със СПИН. По същото време ще бъдат представени и предложения/макети на младите хора за изработване на кутийка за презерватив. Авторите са ученици от бургаски училища и  участници в обявените конкурси за фотография и изработка на макет на кутийка за презерватив.

Запалването на традиционната огнена панделка пред сградата на Районен съд е предвидено за 18:00 часа.

В София ще бъдат разположени мобилни кабинети за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН , където всеки желаещ може да се тества, при следния график:   

От  10.00 до 16.00 ч. на „Попа”;

От 10.00-13.00 ч. на паркинга пред централния вход на търговски център „The Mall” на бул. „Цариградско шосе” №115;

 От 17.00 до 19.30 ч. в подлеза на метростанция „Сердика”;

На 1-ви и  2-ри декември през целия ден в Нов български университет.  

В периода 17.30-18.00 ч. АНТИСПИН посланикът рок звездата Милена Славова и младежи доброволци ще закичат с червени панделки - символ на борбата срещу СПИН, кмета на града Йорданка Фандъкова, представители на общината и гражданите по време на традиционното тържество, свързано със  запалването на Коледната елха от кмета на София между Президентството и Министерски съвет. 

По инициатива на БМЧК в 18:50 ч. на стълбите на „Софийски университет” ще се образува жива панделка от тела, които държат запалени свещи. Идеята е подкрепена от неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, както и от различни студентски организации.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега