Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Работа или ВУЗ за младежите до 4 месеца след напускане на училище

Работа или ВУЗ за младежите до 4 месеца след напускане на училище

Споразумението цели насърчаване на достъпа на младежта до пазара на труда и укрепване на статута на стажантите, практикантите и чираците.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов подписаха днес споразумение за обмен на информация като мярка срещу младежката безработица. Споразумението е в изпълнение на националната инициатива "Работа за младите хора в България" 2012 - 2013 г., приета от Министерския съвет на 28 март 2012г.

То цели насърчаване на достъпа на младежта до пазара на труда и укрепване на статута на стажантите, практикантите и чираците. Съгласно документът е необходимо в срок от четири месеца от напускането на училище младите хора да са постъпили на работа, да учат или да се квалифицират.

МОМН ще предоставя на МТСП данни за рано отпадналите от училище и завършилите средно и висше образование, които не се обучават в следваща образователна степен. Въз основа на данните от МОМН, Бюрата по труда, общините, неправителствените организации, младежките организации ще могат да установят контакт с тези лица и да ги информират за възможностите за ползване на услуги за насочване на работа, включване в обучение, заетост, професионално ориентиране, мотивиране и др. дейности.  

"Днешното споразумение е пример за работата на институциите в България. Целта е да подобрим информацията и да ускорим процеса на взаимодействие, защото в наше време печели не този, който е по-голям, а този който е по-бърз и има по-точна информация. И най-важното е, че с опита, който са натрупали двете институции ще разширим обхвата на младите хора и възможността те по-бързо да намерят своята реализация", сподели министър Игнатов.

Споразумението предвижда още МТСП да предоставя на МОМН данни от Агенцията по заетостта, частни трудови посредници и предприятия за временна работа за свободните работни места и възможностите за включване на младежи в обучение и заетост по програми, мерки и проекти, финансирани със средства от държавния бюджет и по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Ще се изпращат и данни за регистрирани безработни лица по административно териториални единици, придобита образователна степен, област на образование, продължителност и поредност на регистрацията. Данните ще се предоставят два пъти в годината през април и ноември или по искане на страните.

През първото петмесечие на 2012г. над 12 хиляди младежи са постъпили на работа на първичния пазар, обяви министър Младенов. Над 7 600 от тях са устроени чрез посредничеството на бюрата, а близо 4 400 сами са започнали работа, след като са ползвали услугите за заетост на бюрата по труда - обучение, консултации, професионално ориентиране и др.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега