Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Радев: Пандемията в Източна Европа се разгаря, и ние не трябва да изтощаваме нашите лекари

Радев: Пандемията в Източна Европа се разгаря, и ние не трябва да изтощаваме нашите лекари

"Част от партиите са заети да правят протести, други тайно подкрепят тези протести. Трети просто не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става и никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция. Много от партиите в момента броят гласове - ще вземат ли или ще загубят, ако обявят ясна позиция."

"Пандемията в Източна Европа се разгаря, и ние не трябва да изтощаваме нашите лекари", коментира президентът Радев пред журналисти в Брюксел където се проведе заседанието на Съвета на ЕС. 

"Отдавна има ваксини, всеки ден експерти призовават хората да се ваксинират. За жалост в България и Румъния – това е ситуацията. В останалата част на ЕС има държави с над 75% имунизирано население. Трябва да има ясно разбиране за това какви може да са последствията от пандемията. Тя се разгаря отново в Източна Европа. Призовавам за съзнателност и разбиране. Някои от действията на служебния кабинет подлежат на критики, но трябва да направим всичко възможно да не допуснем пик на заразата.", категоричен бе президентът. 

На въпрос дали ще свика консултативния съвет за национална сигурност заради пандемичния пик, Радев заяви, че би го направил, но трябва да има ясни позиции на партиите. 

"Част от тях са заети да правят протести, други тайно подкрепят тези протести. Трети просто не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става и никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция. Много от партиите в момента броят гласове - ще вземат ли или ще загубят, ако обявят ясна  позиция." 

"С Ангела Меркел си говорихме поне пет пъти относно Северна Македония", сподели Румен Радев. 

"Тя е приела за своя кауза България да отвори вратата на Северна Македония към европейска интеграция още тази година. Решаващият съвет ще бъде през декември", добави той. 

По  въпроса с енергетиката и високите цени на тока той подчерта, че ЕС не се е ангажирал с финансова и конкретна помощ в тази ситуация. 

"Отговорността беше прехвърлена към страните членки и техните финансови възможности”. 

"Зелената сделка е красива и необходима, но да не забравяме, че това е 38% от енергийния микс на ЕС. 26% идват от ядрена енергетика, 16% идват от газ, 13% - от въглища. Докато не намерим решение как да съхраняваме зелената енергия, не можем да задраскаме базовите мощности. Затова се приема настояването на тези 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и енергията от природен газ да бъдат признати като зелени. Очакваме през ноември това да стане факт", коментира Румен Радев. 

Държавният глава заяви още, че България и още няколко държави са поставили въпроса за изготвянето на оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, в случай, че мигрантският натиск нарастне много. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Jojo
    22 окт 2021 19:16

    Толкова го е грижа за човешките животи, че не оставя лекари и персонал да влязат в болниците.

    0 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега