Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Радев: Плановете за възстановяване и устойчивост са възможност за модернизация на страните от ЕС

Радев: Плановете за възстановяване и устойчивост са възможност за модернизация на страните от ЕС

Румен Радев изрази признателността си за последователната подкрепата на Португалия за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и към Шенгенското пространство.

Плановете за възстановяване и устойчивост не трябва да се възприемат само като финансова подкрепа в кризата, а  като възможност за модернизация на страните от Европейския съюз. Около това становище се обединиха президентът Румен Радев и португалският му колега Марсело Ребело де Соуза. Двамата проведоха среща в Порто, в сградата на Фондация „Сералвеш“, една от водещите културни институции в страната. Българският държавен глава е на официално посещение в Република Португалия по покана на президента на страната Марсело Ребело де Соуза. Посението на Румен Радев в Португалия е второ, след като той гостува по покана на своя колега и през 2019 г. 

Възможностите за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество и преодоляване на изоставането след пандемията, въпроси от дневния ред на Европейския съюз, както и последиците от войната в Украйна, бяха сред темите на срещата между двамата президенти.

Българският държавен глава открои успеха на Португалия, чиито План за възстановяване и устойчивост бе първият приет в Европейския съюз. Според Румен Радев България може да си сътрудничи с Португалия при изпълнението на своя план, който получи одобрение наскоро. „Икономическото възстановяване в Европа изисква тясно партньорство при изпълнението на Плановете за възстановяване и устойчивост на отделните държави“, подчерта българският президент. Двамата президенти бяха единодушни, че тези планове са предвидени за преодоляване на кризата от пандемията в Европа, дигитален преход и изграждане на зелена икономика, но не отговарят на условията, които създава войната в Украйна и високата инфлация. Затова партньорството между отделните страни е наложително за постигане на бързи резултати, бе общата позиция на двамата президенти. 

Като особено перспективни сфери на двустранното партньорство бяха откроени икономиката и взаимните инвестиции във високите технологии. Българският президент сподели с президента де Соуза възможностите, които дава откритият вчера в България Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии  - INSAIT. През 2021 г. стокообменът между България и Португалия се е увеличил с над 47% в сравнение с 2020 г. и е в размер на 250 млн. евро., като по думите на президента това е показател за устойчив ръст дори в условията на криза.

Румен Радев изрази признателността си за последователната подкрепата на Португалия за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и към Шенгенското пространство.

На срещата беше отбелязано и ползотворното сътрудничество между двете страни в областта на образованието, науката и културата, принос за което има и активната дейност на института „Камойнш“ в България, както и интересът към изучаването на португалски език у нас.

С Португалия ни свързва искрено приятелство, базирано на общи ценности и общи разбирания за бъдещето на Европа, на желанието да живеем в мир и разбирателство“, посочи президентът Радев. По думите му в момент на изпитания пред европейското единство е от огромно значение тъкмо двете най-отдалечени географски страни – България и Португалия да покажат, че могат да работят заедно, посочи президентът Румен Радев.

Прекратяването на войната в Украйна е в интерес не само на гражданите на Русия и Украйна, а на цяла Европа, подчертаха двамата президенти. Те призоваха за спиране на войната и възстановяване на мира и обединяване на усилията на международната общност за постигането на тази цел. „Трябва възможно най-скоро да проведем дебата за бъдещата архитектура на сигурността в Европа“, призова още Румен Радев и открои вторичните последствия от войната, сред които потенциални проблеми с енергийните доставки и продоволствената сигурност, които могат да се окажат фактори, забавящи растежа.

Необходимо е незабавно независимо разследване на убийствата на цивилни граждани в Украйна и на употребата на отровни вещества, заяви българският държавен глава в отговор на журналистически въпрос. Румен Радев посочи, че употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е грубо нарушение на всички международни конвенции и представлява военно престъпление.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Западните Балкани, президентът Радев подчерта безусловната подкрепа на страната ни за Албания. Република Северна Македония има нужда от още време, за да изпълни критериите за започване на преговори за членство в ЕС, заяви още държавният глава. Българският президент благодари на своя колега, че по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз беше разработен  пакетът „1+5“, който се основава на изпълнението на ясните принципи, залегнали в Копенхагенските критерии за спазване на човешките права, изкореняване на езика на омразата, взаимно уважение съхраняване на българското културно-историческо наследство в РСМ.

По-рано днес държавният глава Румен Радев бе посрещнат от Марсело Ребело де Соуза на официална церемония в Порто, на която   националният химн на Република България бе съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на българския президент. Двамата държавни глави направиха преглед на Почетната гвардия на президента на Португалската Република и отдадоха почест пред националните знамена.

Президентът проведе среща с кмета на Порто Руи Морейра, който връчи на Румен Радев Почетния ключ на града и приветства официалното посещение на държавния глава в Португалия да започне именно от втория по големина град в страната. „Ключовете за нашия дом са потвърждение за нашата признателност към българския президент, за когото от днес Порто също е дом“, каза Руи Морейра. 

По време на посещението си в Португалия президентът е придружаван от своята съпруга Десислава Радева. В програмата на държавния глава от втория ден на неговата официална визита се предвиждат срещи в столицата Лисабон с министър-председателя Антонио Коща и с председателя на португалския парламент Аугущо Сантош Силва. В утрешния ден президентът Румен Радев ще разговаря също така и представители на българската общност в страната и ще посети Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон, както и Военната академия в града.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега