Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Радев: Правителството трябва да вземе решение сега за следващите 8 самолета F-16

Радев: Правителството трябва да вземе решение сега за следващите 8 самолета F-16

Радев обясни, че ако искаме този самолет да лети в България, да разполага с цялото оборудване и всички видове услуги, цената е 3 млрд. за втората половина.

Ден, след като стана ясно, че правителството на САЩ е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да укрепи сигурността на страната като член на НАТО, президентът Румен Радев направи коментар по темата след срещата с албанския му колега Илир Мета.

"Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор за следващите 8 самолета F-16, те ще дойдат през 2027-2028 г. Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29, ще стане още по-голяма. Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към въздушния си суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО и да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена", коментира президентът. 

Радев припомни защо през 2019 година е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета F-16: „Не беше заради самолета. Пак казвам – самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности. Наложих вето за начина, по който беше сключен този договор от българската страна. Тогава ясно казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези 8 самолета да бъдат експлоатирани по нормален начин, беше 3 млрд. лева”, уточни той.

По думите му „правителството тогава взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до някакви приемливи 2.1 млрд.“„Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета до пълна ескадрила от 16 самолета ще бъде по-евтина. Сега видяхте ли - отново предложението е 3 млрд. и няма как да бъде иначе”, допълни държавният глава. Радев обясни, че ако искаме този самолет да лети в България, да разполага с цялото оборудване и всички видове услуги, цената е 3 млрд. за втората половина.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега