Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Радев: Провокативните изказвания на политици в РСМ не спомагат за диалога между двете страни

Радев: Провокативните изказвания на политици в РСМ не спомагат за диалога между двете страни

Румен Радев допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.

Разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи, като се отчитат собствените заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас. Европейската интеграция на Западните Балкани няма алтернатива и напредъкът на страните от региона не бива да изпада от фокуса на европейските институции, посочи Румен Радев.

Държавният глава изрази признателност за ползотворния диалог и усилията, положени от комисар Вархеи, за развитие на процеса на европейска интеграция. Румен Радев и Оливер Вархеи обсъдиха перспективите пред процеса на разширяване, както на Западните Балкани, така и на Украйна, Молдова и Грузия. Отбелязвайки различията в геополитическия контекст, в който се намират отделните страни кандидатки, двамата изтъкнаха, че присъединяването към ЕС на всяка държава се основава на собствени заслуги въз основа на изпълнението на ясни и недвусмислени критерии и условия, които са добре известни на всички страни.

Президентът Румен Радев изрази очакване след края на предизборната кампания в Република Северна Македония и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС. Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни, каза българският държавен глава. Румен Радев допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.   

Президентът Радев и комисар Вархеи обсъдиха и дискутираните възможности за бъдеща реформа на ЕС, включително промени на механизмите за взимане на решения в Съвета на ЕС. Българският държавен глава заяви, че по темата за разширяването страната ни категорично подкрепя запазването на принципа на единодушие.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега