Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Радев в Букурещ: Летателният ресурс на нашите МиГ-29 е ограничен

Радев в Букурещ: Летателният ресурс на нашите МиГ-29 е ограничен

Румен Радев поиска да бъде намерен ясен отговор дали изтребителите МИГ-29 ще могат да се обслужват в Русия, както и да се проучи дали това може да се случва в друга държава.

"Каквато и да е предисторията, какъвто и да е предтекстът за войната в Украйна, нищо не оправдава потъпкването на националния суверинитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания." Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата с румънския му колега Клаус Йоханис в Букурещ. 

Държавният глава подчерта, че средата за сигурност в региона е коренно променена заради непосредствената близост на войната. 

"Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, особено в акваторията на Черно море, застрашаването на енергийната сигурност, както и налагането на невиждани до сега санкции на Русия, поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание", категоричен е Радев. 

Той поиска да бъде намерен ясен отговор дали изтребителите МиГ-29 ще могат да се обслужват в Русия, както и да се проучи дали това може да се случва в друга държава.

"Летателният ресурс на нашите МиГ-29 е ограничен, да речем около година. Доставките на първия транш от заявените Ф-16 се очаква да е около 2025 година, но дори и с тези 8 самолета, ако ги получим, дежурства не може да носим. Вторият транш се предвижда да е около 2030 година, ако има такъв. Какво правим до, да речем, 2030-а година? Ще стоим и ще се молим на нашите съюзници да ни охраняват небето ли? Това означава да абдикираме от нашите отговорности и задължения в НАТО. Трябва да имаме отговорно отношение към колективната система за отбрана. Моят  призив към правителството е за неотложни мерки. Трябва да стане ясно ще можем ли да поддържаме нашите МиГ-29 в Руската федерация? Ако това е невъзможно, можем ли да го направим с друга съюзна държава? И ако това също е невъзможно, трябва да се търсят междинни решения. С друга техника, по друг начин, поне до 2030 година. Това е националноотговорна позиция.", заяви Румен Радев. 

Според Радев кризата в Украйна е откроила особено ярко огромната необходимост от всеобхватна свързаност между Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, технологична свързаност по отношение на нови тръбопроводи за доставка на гориво, особено в състояние на криза и военно положение.

„Очаквам, и това е нашият общ призив към правителствата на двете приятелски страни, енергични мерки за преодоляване на драстичното изоставане на нашата свързаност през последните 30 г. Отдавна говорим за мостове, магистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война показа ясно, че е крайно време да вземем енергични мерки и да преодолеем това изоставане”, категоричен е Радев. 

В рамките на двустранните разговори е уточнена и обща цел, освен Шенген - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Там отново сме заедно и мисля, че с общи усилия в скоро време ще постигнем успех”, добави държавният ни глава.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега