Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разбиха престъпна група, точила ДДС чрез фиктивна търговия с трюфели

Разбиха престъпна група, точила ДДС чрез фиктивна търговия с трюфели

Подробности по случая бяха изнесени днес на брифинг на прокуратурата в гр. Пловдив, в който участваха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор, Албена Кузманова, окръжен прокурор на гр. Пазарджик и Живко Пенев, заместник-окръжен прокурор на гр. Пазарджик.

Окръжна прокуратура–Пазарджик привлече като обвиняеми В.Д., на 55 г., и И.Л., на 47 г., за това, че в периода от месец януари 2022 г. до 05.12.2022 г. в гр. Пазарджик са участвали в организиран престъпна група, създадена за извършване в страната на престъпления против данъчната и финансова система – престъпление по чл. 321 от Наказателния кодекс. Ръководител на групата е И.Л., участници в нея В.Д. и А.У., на 55 г. 

Подробности по случая бяха изнесени днес на брифинг на прокуратурата в гр. Пловдив, в който участваха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор, Албена Кузманова, окръжен прокурор на гр. Пазарджик и Живко Пенев, заместник-окръжен прокурор на гр. Пазарджик.

В.Д. и И.Л. са обвинени и за това, че от 01.12.2022 г. до 05.12.2022  г. в гр. Пазарджик, в съучастие като извършители, в условията на продължавано престъпление - на 01.12.2022 г., на 02.12.2022 г. и на 05.12.2022 г.  извършили три броя финансови операции и сделки с имущества на търговско дружество, на обща стойност 1 000 000 лева, за които са знаели, че са придобити чрез престъпление или друго обществено деяние – престъпление по чл. 253 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че за горепосочения период, престъпното сдружение е функционирало като е използвало контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“, чрез които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери.С цел упражняване на пряк контрол върху използваните за данъчната измама дружества организаторът И.Л. е бил назначаван за мениджър в тях. В.Д. е заемал по-ниско йерархично ниво . Той е бил вписан като собственик и управител на част от други буферни дружества.  

Предстои привличане към наказателна отговорност и на третия участник в  организираната престъпна група – А.У., който е осъществявал идентична дейност с тази на В.Д.Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик до момента са извършени над 20 претърсвания и изземвания, над 50 разпита на свидетели, огледи, назначени са експертизи, иззети са множество счетоводни, транспортни и други търговски документи, компютърни конфигурации, печати, електронни подписи и др. 

По време на претърсванията са намерени и наркотични вещества – марихуана, в дома на един от свидетелите.Спрямо двамата обвиняеми е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“.Действията по разследването продължават.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега