Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разширяват пътя Бургас – Малко Търново

Разширяват пътя Бургас – Малко Търново

Магистрала „Черно море“ в момента е във фаза екологична процедура и се очаква проектирането и строителството да започне в рамките на следващата или началото на по-следващата година, обясни още Цеков.

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и изработването на Подробни устройствени планове за 20 изключително важни първокласни пътни участъка, които да достигнат габарит на скоростни пътища“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той участва в деветата годишна конференция на тема „Безопасна инфраструктура“, организирана от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и др. 

„Това са участъци от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни концепция за пространствено развитие и които следва да бъдат двигателят на регионалното развитие“, подчерта министърът и допълни, че целта е да се създадат условия за подобряване на пътната безопасност, за намаляване на пътния травматизъм и за подобряване на жизнения стандарт и начина на живот на българските граждани. 

„За да има едно добро утре, трябва да започнем от днес, а днес е функция на това, което сме правили вчера“, заяви още регионалният министър и още веднъж подчерта, че е важно да се планира дългосрочно, защото досега държавата е планирала големите цели, но са пропуснати малките.

Пред участниците във форума министърът изтъкна важността на развитие на транспортните оси в посока север-юг, но и беше категоричен за неотложността на изграждане на още четири – в посока запад – изток.

В този контекст още тази година АПИ ще възложи идейно проектиране на по една допълнителна лента на автомагистрала „Тракия“ поне в участъка между София и Пловдив, съобщи министърът.

Амбицията на настоящото ръководство на министерството е този или следващия месец да бъде предложен и механизъм, който да позволи строителството на магистрала „Хемус“ да продължи.

Екипът на министерството и на АПИ е в готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала „Струма“, заяви още Цеков. Той уточни, че това може да стане веднага след като получи одобрението на Европейската комисия. 

На конференцията регионалният министър съобщи още, че и за скоростния път Видин-Ботевград вече са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025-та година пътят трябва да бъде завършен.

За съжаление обаче работата по трасето Монтана – Мездра ще трябва да започне отначало, обясни Цеков. 

Скоро трябва да започне и строителството на участък от магистралата „Дупница – Гюешево“, стана ясно от думите на министъра, след като тази година вече има сключен договор за изработка на Подробен устройствен план и технически проект.

В края на есента се очаква АПИ да обяви обществена поръчка за участъка от Бяла до Велико Търново – част от магистралата „Русе – Маказа“, остава трасето Велико Търново – Маказа, до гръцката граница и връзките с магистралите „Тракия“ и „Марица“.

Магистрала „Черно море“ в момента е във фаза екологична процедура и се очаква проектирането и строителството да започне в рамките на следващата или началото на по-следващата година, обясни още Цеков.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Димитър
    19 сеп 2023 21:13

    Г-н министър, пътя Бургас - Малко Търново изобщо няма нужда от разширяване, а само добра подръжка, защото има места коино са за ремонт. По ссоро ГКП М.Търново иска разширение и то спешно. Не е нормално да се чака с часове на границата. Договаряйте се с турската страна и разширете там. У

    1 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега