Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Развиваме високотехнологични производства съвместно с Китай

Развиваме високотехнологични производства съвместно с Китай

По думите на министър Лукарски с голям потенциал за развитие са сектори с висока добавена стойност като електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и други.

„Имамепотенциал да привлечем инвестиции и да предоставим възможности за съвместнипроизводства с водещи китайски компании в редица високотехнологични сектори.Както България, така и Китай поставят акцент върху нови производства и сфери нарастеж.“ Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред участницитев  българо-китайски бизнес форум на тема„Сътрудничество между Китай и България в областта на индустриалния капацитет“ вСофия Тех Парк.

От българска страна във форума участват над 100 представителина български компании. Китайската делегацията включва представители на 15структури, 13 крупни компании и 2 финансови организации.

По думитена министър Лукарски с голям потенциал за развитие са сектори с висока добавенастойност като електроника и електротехника, информационни и комуникационнитехнологии, машиностроене, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост идруги.

„България би могла да се превърне в платформа за китайския бизнес истоки към ЕС. Очертаваме се като предпочитан партньор за много чуждестранникомпании, благодарение на макроикономическата и фискална стабилност, които санаш приоритет“, посочи той.

Икономическиятминистър отбеляза още, че показател за интереса на българския бизнес къмкитайския пазар е и фактът, че през последните десет години износът за Китай енараснал близо осем пъти, което нарежда Китай на второ място сред експортнитени дестинации извън ЕС. По-осезаемо на китайския пазар могат да присъстват традиционнибългарски стоки, с които България е известна в Азия, като селскостопанскитепродукти и храни, вино, етерични масла и козметични продукти, стоки намашиностроенето, електрониката и електротехниката.

„Българияима редица предимства, които я превръщат във водеща дестинация за бизнес иинвестиции и китайските фирми успешно могат да се възползват от възможностите,които предлагаме“, заяви икономическият министър. Според него водещо преимуществона страната ни е нейното стратегическо положение като транзитен център и връзкамежду пазарите на ЕС, Близкия Изток и Азия; безпрепятственият и безмитен достъпдо пазара на ЕС с 500 млн. потребителя; най-нискитеданъци и най-ниските оперативни разходи в Общността, както и квалифициранатаработна ръка.

„Китайсе превърна в световна фабрика. Валутният резерв, възлизащ на 3 трилиона доларани позволява доста сериозни инвестиции, за които подкрепа заявява и китайскотоправителство“, посочи председателят на Съвета за насърчаване насътрудничеството „Юг-Юг“ Лю Синхуа,  койтое организатор на европейската визита на китайската делегацията. По негови думив исторически план отношенията между България и Китай са били винагиприятелски, а положителното им развитие ще продължава и в бъдеще.

Г-н Лю посочиоще, че страната ни предлага прекрасни възможности за бизнес и инвестиции иизрази надежда повече китайски компании да се възползват от тях. По неговаоценка огромен принос за привлекателността на България като инвестиционна ибизнес дестинация има и политическата стабилност. „Българското правителствонасърчава активно сътрудничеството между България и Китай и това ни окуражаваоще повече да инвестираме тук“, завърши той.  

„Всичкисфери на сътрудничество между България и Китай получиха значително развитиеблагодарение на подкрепата на държавните ръководители от двете страни. Надявамсе, че чрез този форум ще установим нови контакти и конкретни форми на взаимодействие“,посочи Н. ПР. г-н Джан Хайджоу, посланик на Китай в България.

Въвфорума участие взеха  Йолиан Иванов,изпълнителен директор на София Тех Парк, Маджиде Ахмедова, зам.-изпълнителен директорна Българска агенция за инвестиции (БАИ), Николай Ценков, председател на Съветана директорите на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега