Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Регионален исторически музей Бургас преминава към ефективни протестни действия

Регионален исторически музей Бургас преминава към ефективни протестни действия

Протестните действия са в знак на несъгласие с увеличението на парите за националните и регионалните музеи, и галериите спрямо миналата година.

Регионален исторически музей Бургас се включва в националните ефективни протестни действия. Днес те ще се изразяват в ден на затворените врати. Експозициите и Дирекцията на РИМ Бургас ще бъдат затворени за посещение! 

Протестните действия са в знак на несъгласие с увеличението на парите за националните и регионалните музеи, и галериите спрямо миналата година. Заложеното увеличение в държавния бюджет за 2022 година е с "мижавите 5%, а това за регионалните библиотеки е с не по-малко унизителните 9.2%", категорични са от РИМ-Бургас! 

Ето част от изискванията на протестиращите:

1. Да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека и регионалните музеи и галерии.

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи и галерии.

4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени (извън единния разходен стандарт за издръжка на музеите), допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, музейни известия, рекламни материали и др.,

6. Да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. 

Представителите на музеите и галериите у нас заявяват, че основните приоритети обявени от Министерството на културата за качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство са просто "добри намерения" които няма как да се случат без адекватни корекции в заложените средства в бюджет 2022.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега