Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рейзи: Конгресният туризъм прави сезона в Созопол целогодишен

Градът с 5 място в ранглистата за световни новини
Рейзи: Конгресният туризъм прави сезона в Созопол целогодишен

Направените археологически открития през последните месеци в Созопол имат потнециал да донесат сериозни печалби от развитието на исторически и културен туризъм в общината. Световните медии заговориха за Созопол като за дестинация номер 1 в религиозния туризъм.

Направените археологически открития през последните месеци в Созопол имат потнециал да донесат сериозни печалби от развитието на исторически и културен туризъм в общината. Световните медии заговориха за Созопол като за дестинация номер 1 в религиозния туризъм.

Какво предстои да се направи в града, както и малко повече за вампирите, предстоящата Аполония и идеята за конгресен туризъм, разказа пред репортер на "PoligrafF" кметът Панайот Рейзи, който  е изключително активен управник, успяващ да спечели нови придобивки от държавата за своя регион.

Г-н Рейзи, откритите наскоро скелети на вампири допълнително увеличиха богатството от археологически находки в  общината и за пореден път вкараха Созопол в световните медии. Ще допринесе ли това за развитието на културно-историческия туризъм? Остана ли още нещо неоткрито в Созопол и къде ще продължат разкопките и през сезона?

Откриването на тези няколко скелета на вампирите наистина е нещо интересно и ново. По-важното и интересното е друго, че за миналия месец Созопол е на пето място в ранглистата като новина в света, което е много важно. В момента всички големи световни медии пишат за това. Интересът е много голям и аз се надявам, че това ще допринесе за голям поток от туристи. Така че, това е една добра находка, както се казва уцелихме шестицата.

Разкопките продължават, тук в стария град. Догодина трябва да продължим с нос Ками. В момента, на нос Акин в Черноморец, се извършва много сериозна археология. Излезе много голяма крепост там. Даже, може би днес, Божидар Димитров, ще излезе със сериозна заявка, че това е българският Помпей. Догодина трябва да започнем крепостната стена в центъра, трябва да се развие археологията тук. Следващите 2-3 години ще продължават да излизат нови и нови неща.  

След година-две ще честваме 2630 години Аполония. Тя е 1300 години по-стара от България. Тук е имало толкова много живот, толкова много богат живот. Така че, няма какво да се учудваме. За мен истината е друга. Досега в България никога не са се заделяли пари за археология. Но археологията не е толкова скъпа, по-скъпата част е експонирането след това. По-трудното за мен е нейното съхраняване.

Археолозите минават, откриват, констатират, но това  нещо трябва да се експонира, трябва да се направи така, че да издържа на вятъра на дъжда, на всичко - това е по-големият проблем. Нещата са доста сложни. Не е номерът само да го откриваме, номерът е да го експонираме, да го покажем, да могат хората като дойдат наистина да го видят и да останат доволни от това, което виждат.    

Как успяхте да се превърнете в дестинация номер 1 в религиозния туризъм?

Времето ще покаже дали сме дестинация номер едно, но развиваме поклонническия туризъм, работим върху него, коментираме го, разбира се чрез вас медиите, чрез всички тези филми, които се направиха от чуждите радиостанции и телевизии. Имаме какво да покажем на света в сферата на поклонническия туризъм. Откриването на мощите на Йоан Кръстител е нещо много важно и силно.

Ще ви дам само един пример - в Русия, там нямат мощи на Св.Йоан Кръстител, а ние в Созопол, в България, имаме. Йоан Кръстител, който е светец на католици, православни, протестанти, всички вярваме в него и се молим на него.  Много е важно да се развива този вид дейност.  

Наскоро представихте своя идея за конгресен туризъм в общината, разкажете малко повече.

Имам голямо желание да развиваме конгресния туризъм, но все още нямам база за него. За да се развива конгресен туризъм, трябва да се удари много голяма камбана. Не сме готови. Искам да го направя, работим по него и мисля, че той ще се случи. Друг е моментът, че и природните дадености на Созопол са много хубави. Нашата зима е мека. Не  е проблем хората да идват през зимата и да си правят срещите. Созопол е красив и зимата.

Тогава можеш да видиш всъщност реално това, което сме направили. Сега в момента е пренаситено с туристи, сергии и т.н. През зимата всичко се изчиства, въздухът е друг – свеж и т.н. Идеята с конгресния туризъм е много добра. Аз не искам да я казвам, защото ще я прегърнат и други мои колеги. Истината е, че ако успея да го направя, виждам Созопол с целогодишен сезон, защото за конгресния туризъм няма значение дали е зима, лято, пролет или есен.

За него трябва да има база и разбира се период, който хората определят кога да проведат съответния семинар, конгрес, конференция. Там са централизирани неща. За тях парите ги има. Отделно хората, които идват са богати хора, заможни, могат да инвестират допълнително. Аз съм видял как работи това нещо в Испания и затова искам да го направя в моя град.

Ще бъде ли отворена за плажуващи една от перлите на общината – плажът край залива Вромос в Черноморец?

Малко деликатна е точката там. Факт е, че има някаква радиация, но не искам да я коментирам, защото има опасност в един момент да кажат, кметът на Созопол подвежда хората да ходят на плаж. Плажът де факто е отворен и няма забрана за къпане. Написано е, че плажът не е охраняем. Всеки който желае, може да се къпе на него. От миналата година замерване за радиация не сме правили, в интерес на истината. Аз скоро говорих с кмета на Черноморец.

Поставил съм му като въпрос да извика една независима комисия, да направи замерването, за наше спокойствие. Ако се констатира по-висока радиация, по-добре да го затворим, да обявим, че е опасно, отколкото са стои така и да създаваме по някакъв начин притеснения на хората.

Кога ще започне строителството на важната за Созопол пречиствателна станция?

Надявам се до края на юли да подпишем договора с Министерството на екологията. Ако успеем на 1 октомври да направим първа копка ще бъдем герои. Нещата вече са факт. Ще има първа копка тази година, въпросът е да е колкото може по-бързо, защото забраната за строителство пада към 30 септември. Дори и да я свалим по-рано, защото тя е с моя заповед, трябва да разкопаем почти целия център на Созопол, а затова трябва да изчакаме да няма туристи.      

Как ще навредят на общината забраните за строителство, заложени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие?

За мен лично, не трябва да се случи. Минало е на първо четене,  но все пак ние имаме водени разговори с Министерството на регионалното развитие, с нашите депутати, с депутати от други партии. Надявам се, да не се случи. Това ще навреди страшно много, защото останаха само руснаците, които купуват. А и всеки от тях иска да бъде на първа линия.

Ние, в момента имаме Закон за черноморското крайбрежие, който бе приет 2008 година с достатъчно строги дестрикции. Не  виждам смисъл в момента от тези допълнителни забрани и точки, които искат да бъдат гласувани в закона. Имайте предвид, че в момента имаме няколко фактора, които спряха строителството като бизнес - кризата, инвеститорите ги няма, защото кризата е световна и ние допълнително наливаме масло в кризата. Затова аз като кмет на Созопол и всички мои колеги от черноморския басейн сме категорични в позицията си.      

Созопол бе домакин на Втория международен франкофонски фестивал. Какви други културни събития ще допълнят летния календар на общината? Разкрийте малко повече за тазгодишната Аполония.  

Франкофонският фестивал може да се каже, че вече е традиция. Щом втора година го направихме, отиваме в правилната посока. Едно нещо стане ли два пъти, то вече тръгва. Трудно, но тръгва.Той е фестивал, с който се опитваме да дръпнем летния сезон още малко напред и по този начин да го удължим.

В момента вървят още няколко фестивала - фестивала „Музите”, след това – 16, 17, 18 юли са празниците на Созопол, след това – други, изобщо много богата културна програма имаме. Целта ни в тази програма е – хората, освен отпочинали, да си тръгнат от Созопол с едни приятни спомени. Защото няма какво да се заблуждаваме, кризата е навсякъде. Много от хората, които идват в Созопол, идват заради морето и нямат възможност да отидат на кино, на театър. А така всичко при нас е безплатно. Хората си отиват с едни прекрасни спомени. Това е нашата идея за богатата културна програма. Разбира се, че и на нас ни е трудно, в крайна сметка кризата е навсякъде, но засега се справяме.

По отношение на Аполония ще я има пак - факт. Лично аз, скоро не съм се чувал с проф. Димо Димов, не мога да коментирам програмата, макар че не остана време, тя е след месец. Но съм сигурен, че Димов е избрал добри неща. Сигурен съм и че организаторите ще направят една добра Аполония, и ще могат да съберат целия културен елит на България тук в Созопол за тези десет дни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега