Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рекорден брой участници от страната се включиха в най-голямото географско събитие у нас

Рекорден брой участници от страната се включиха в най-голямото географско събитие у нас

Веднага след откриването започнаха и презентациите на учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – „Ако някой каже, че е невъзможно“ на доц. д-р Георги Бърдаров, „Картография, базирана на данни“ на доц. д-р Евгения Сарафова и на „Новата география“ на доц. д-р Димитър Желев.

Рекорден брой участници тази година се включват в най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал, чийто домакин е Бургас. Събитието бе открито вчера, 27 април в Международния конгресен център. Програмата на фестивала включва 16 различни събития, които ще се проведат на няколко различни места – Международен конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина.

„Благодаря на всички приятели от Геолого-географския факултет на Софийския университет за това партньорство и възможността Бургас да бъде домакин и им честитя 100-годишнината от създаването му. Който веднъж е посетил Бургас, остава негов приятел за цял живот. Пожелавам ви да достигнете удовлетворение от събитията във фестивала, а знанието и опазването на нашата планета да бъдат водещи в тези дискусии. По морски ще ви пожелая попътен вятър!“, сподели кметът Димитър Николов.

„Запазете искрата на това, което ви води тук, да предизвиквате себе си, да създавате контакти, да любопитствате към околната среда, а тя в Бургас е прекрасна“, допълни началникът на РУО-Бургас Петя Петрова.С видеообръщения от различни географски дестинации се включиха доайените на българската географска наука - проф. Румен Пенин и проф. Климент Найденов.

„Географията е наука, която ни кара да мечтаем и да осъществяваме мечтите си през целия си живот. Да опознаваме отблизо прочетеното и наученото за близки и далечни места, да направиш свои малки или големи пътешествия или открития. И няма по-хубаво от това да се връщаме у дома удовлетворени от видяното и преживяното и да го споделим с близките си“, заяви проф. Румен Пенин – преподавател в „Геолого-географския факултет“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Искам да ви пожелая да направите едно уникално състезание, да мислите като географи Надявам се моите приятели от Географ.бг да го разширят и то скоро да стане международно. И нека бъде География“, допълни проф. Климент Найденов – декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.Проф. Стоян Недков – зам.-председател на Българското географско дружество и зам.-директор на Института по геофизика и геодезия към БАН сподели, че географията олицетворява единство, приключение и наука, а приключението е първото нещо, което от забавление се превръща в много сериозна наука, свързана с изследванията и опазването на околната среда.Поздрави към аудиторията в препълнената зала отправиха и доц. д-р Димитър Желев – преподавател в Геолого-географския факултет и съосновател на Географ.бг и д-р Евгения Сарафова – съосновател на Географ.бг.

Веднага след откриването започнаха и презентациите на учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – „Ако някой каже, че е невъзможно“ на доц. д-р Георги Бърдаров, „Картография, базирана на данни“ на доц. д-р Евгения Сарафова и на „Новата география“ на доц. д-р Димитър Желев.

Събитието се организира от Географ БГ, СУ „Св. Климент Охридски“ (Геолого-географски факултет и Филиал на СУ в Бургас), Община Бургас и Българско географско дружество.Фестивалът през 2024 г. е посветен на 100-годишнината от създаването на специалност „География“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега