Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ремонтират три големи диги в Атанасовско езеро

Ремонтират три големи диги в Атанасовско езеро

В момента се работи върху две от трите големи диги и вече са възстановени до 1 м. височина повече от 1500 м. от тях.

В рамките на LIFE проектa „Лагуната на живота“ се осъществяват пет основни консервационни дейности, които водят до възстановяване, поддържане и подобряване състоянието на Атанасовско езеро. Зад тях стоят планиране и проектиране, а за изпълнението им е необходима добра координация и комуникация между всички участващи – компетентни органи, еколози, технолози, изпълнители. А предизвикателствата са много – неблагоприятните атмосферни условия, ограниченията на защитените територии и Натура 2000 зоната, различните видове машини и техника, които се използват в една трудна за работа среда.

Възстановяването и поддържането на оптимален воден режим в Атанасовско езеро е основният фактор, който влияе на условията в крайбрежната лагуна и е важно той да функционира така, че от една страна да поддържа екосистемата в добро здраве, а от друга – да осигурява условия за солодобива.

В момента се извършва възстановяване на три големи земни диги в Северното езеро с обща дължина от 6 км., които са скелета на езерото, който поддържа цялата му структура. Тези диги са отдавна разрушени и така се оформя една огромна водна площ в цялото Северно езеро, където водата не може да циркулира успешно. Надеждите на природозащитниците са, че с възстановяването им ще бъдат подобрени екологичните условия във водите и ще се залеят периферните части на лагуната, за да се осигурят добри условия и за другите крайбрежни местообитания – средиземноморски солени ливади, саликорния и други едногодишни видове. Ще бъдат повлияни 200 хектара от приоритетното местообитание, а екологичният ефект ще се разпространи на почти 700 хектара в Северното езеро. Освен това ще бъдат осигурени нови 7 хектара благоприятна за гнездене на приоритетните видове птици (саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, белочела рибарка и др.) територия в най-важната за тях част от поддържан резерват „Атанасовско езеро“.

В момента се работи върху две от трите големи диги и вече са възстановени до 1 м. височина повече от 1500 м. от тях. При благоприятни метеорологични условия се очаква до края на годината да бъдат изпълнени 4000 м.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега