Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Реставрацията на още една знакова бургаска сграда е във финална фаза

Реставрацията на още една знакова бургаска сграда е във финална фаза

От общо 223 сгради културни ценности в Бургас, вече близо 160 са в прилично техническо състояние, съобщиха от Общината.

Във финална фаза е реставрацията на 3-етажната къща на ул. „Граф Игнатиев” №5, която повече от две десетилетия бавно се рушеше и имаше реална опасност да падне напълно.

Сградата някога е била собственост на Триандафил Теодосиу – бургаски индустриалец, който в началото на миналия век е управлявал своя парна фабрика за халва, локуми и бонбони. Тя е обявена за недвижима културна ценност с Държавен вестник, бр.18 от 02.03.1979 г. През 90-те години на първия етаж имаше популярно рок заведение.

По предписание на Община Бургас и след съгласуване на проекта с Министерство на културата и НИНКН, собствениците започнаха да я ремонтират. С обезопасяването и възстановяването на добрия външен вид, централната част на Бургас ще стане още по-представителна, а една историческа сграда е спасена за следващите поколения.

По разпореждане на кмета Димитър Николов миналата година Общината стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в ЦГЧ. Въпреки че са частна собственост и се намират под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство, някои от тях са в критично състояние заради бездействие на собствениците им. Комисия от Община Бургас направи предписания. Собствениците бяха подпомогнати административно. Много от тях реагираха с изготвяне и съгласуване на проекти, за което Общината винаги е готова да им окаже съдействие, и стартираха реални ремонтно-възстановителни дейности.

223 са бургаските сгради единични недвижими културни ценности – в центъра и кв. „Възраждане“. Според Закона за културното наследство (ЗКН), собствениците им трябва да поискат становище от Националния институт за недвижимо културно наследство, ако искат да ги ремонтират, надстроят или пристроят. Липсата на специален режим за голяма част от ценните сгради прави процеса по съгласуване дълъг и труден. Затова Община Бургас ще продължи да съдейства на всички собственици по отношение на проектиране и съгласуване на процедурите с НИНКН, за да не се стига да положение, в което сградата продължава да се руши, докато изчезне напълно.

„Благодаря на активните и съвестни собственици на стари сгради в Бургас, които ги реставрират със свои сили и средства. Благодарен съм и на тези, които търсят нашата подкрепа, за да се стартира процес за подготовка на документи и впоследствие обновителни дейности. Не е върнат никой с искане за такъв тип съдействие!“, припомни кметът Димитър Николов.

От общо 223 сгради културни ценности в града, вече близо 160 са в прилично техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. По останалите има какво още да бъде направено.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега