Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Режат приема на студенти от догодина

Режат приема на студенти от догодина

Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева във връзка с промените в Закона за висшето образование.Сред задачите, които Министерството си е поставило в краткосрочен план, е финансирането на ВУЗ-овете да е обвързано с приоритетни направления и защитени специалности, предава "Дарик".

Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева във връзка с промените в Закона за висшето образование.Сред задачите, които Министерството си е поставило в краткосрочен план, е финансирането на ВУЗ-овете да е обвързано с приоритетни направления и защитени специалности, предава "Дарик".

По думите на заместник-министър Николай Денков ръководствата на висшите училища вече сами ще решават от кои специалности да се лишат и кои да развиват. Той уточни, че парите за специалностите, които обучават необходими за страната ни специалисти, няма да намаляват.Сред тях от МОН нареждат математически, природни науки, компютърни науки и информатика, комуникационни технологии.

Около една трета от нашите студенти завършват две професионални направления - икономика и администрация и управление, каза проф. Николай Денков. От МОН имат за цел да се справят с този дисбаланс, заяви още ДенковТой посочи, че защитените специалности ще бъдат тези, от които обществото ни има нужда, но броят студенти в тях не е голям. Затова и интересът към тях може би не е висок, както от страна на висшите училища, така и на студентите, обясни зам.-министърът. За пример той даде екзотичните филологии като Японистика и Арабистика.По думите на Денков приоритетните направления ще бъдат тези, за които дългосрочно и на базата на различни проучвания е ясно, че има нужда от висшисти с висока квалификация.

За тях ще бъде предвидено и допълнително финансиране:„Педагогическите професионални направления са: "Теория и управление на образованието", "Педагогика", "Педагогика на обучението по...". Общо тях в момента се обучават около 7,8% от студентите в страната. Следващите са: Природни науки, математика и информатика - „Физически науки", "Химически науки", "Биологически науки", "Науки за земята", "Математика", "Информатика и компютърни науки". Там в момента общо, заедно с Информатиката и компютърните науки, се обучават около 5,7% от всички студенти в страната. Всички технически и инженерни науки, и архитектура също влизат в този списък. 19,8% от студентите се обучават по тези направления. В списъка влизат и аграрните науки, в които се обучават 3,1%".Законодателни промени предвиждат разделянето на управлението на университетите на две - административно и финансово-стопанско, посочиха още от МОН.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега