Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рибари: Рибата по Южното Черноморие изчезна!

Рибари: Рибата по Южното Черноморие изчезна!

Рибата по Южното Черноморие изчезна от септември насам, оплакаха се рибари. От Созопол до Резово тръгна слух за масов мор на всички морски видове заради платформа за добив на шистов газ в морето пред Лозенец.

Рибата по Южното Черноморие изчезна от септември насам, оплакаха се рибари. От Созопол до Резово тръгна слух за масов мор на всички морски видове заради платформа за добив на шистов газ в морето пред Лозенец. Според председателя на дружество „Рибарски сговор” в Бургас Димитър Янчев причината не е в шистовия газ, а в появилите се нови видове рапани и медузи, които са чужди за Черно море, пише в. "Монитор".

„Рапанът е унищожил мидените полета и се е повишило нивото на сероводорода, затова има и мъртва риба”, смята Янчев. Рибарите настояват за намесата на биолози, които до две години да изяснят какво се случва в акваторията на Черно море.„Има риба, но тя минава далече от нашите брегове. Само големите риболовни кораби успяват да влязат навътре и да търсят морски видове надълбоко. Поминъкът на останалите рибари е обречен”, коментира още Янчев.

„От десетилетия влизам в морето, всяка година е различна, но все пак такова чудо не помня – всичката риба изведнъж да изчезне. На едно излизане хващаме по кило-две сафрид или заргана, единичен чернокоп или лефер - това е”, оплака се Иро от Царево. Ако успеят да продадат още живата риба за около 20 лева, това е надникът на рибарите около Царево за деня. Те разказват, че в края на август и началото на септември уловът на циганка тръгнал добре. После паламудът изведнъж изчезнал от мрежите и морето, „като отрязан с нож”.

Мъжете са категорични, че платформата за добив на шистов газ, която от началото на лятото се намира на 10-ина километра в морето пред Лозенец и „нощем свети като Лас Вегас”, е в основата на тяхната трагедия.Там често спирали и големи кораби, казват рибарите. Преди месец и половина станала белята. Тогава рибарското пристанище осъмнало побеляло, залято от тънък слой белезникави лепкави топчета като стиропор.

След това от РИОСВ казаха, че било палмово масло. „Ако е така, защо рибата изведнъж измря? Леферът, паламудът, кефалът и платерината плуваха между лодките, само че с корема нагоре”, разказва още Иро. Умрялата риба я ядели раците на дъното на морето. Според него ако има жива риба в морето, странно защо тя не кълве. „Или е сита от нещо, или не иска да яде”. Траладжии и водолази пък твърдят, че морското дъно в района е засипано с мъртва риба. Рибар с мидена ферма край Приморско вадел въжетата без миди в протежение на шест метра от дъното. Положението е такова същото по цялото Южно Черноморие – от Ахтопол до Резово. В Созопол рибарите се бяха върнали с празни ръце. Те също разказаха за мъртва риба, но нямаха обяснение.

„Миналата есен Бог даде улов – който не влезе, той не налови. Сега няма и това е”, тюхкат се мъжете. „Нужна е намесата на учени. Трябват много сериозни проучвания в рамките на целия Черноморски басейн от всички държави, които го обитават”, категоричен е председателят на „Морски сговор” Димитър Янчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега