Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РИОСВ: Има засегнати сиви пясъчни дюни на плаж „Бутамята“

РИОСВ: Има засегнати сиви пясъчни дюни на плаж „Бутамята“

С помощта на GPS са заснети границите на засегнатия участък с цел определяне на местоположението му спрямо пясъчните дюни - обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Има засегнати сиви пясъчни дюни на плаж „Бутамята“, съобщиха от РИОСВ - Бургас. При извършената незабавна проверка от експерти на РИОСВ - Бургас, съвместно с представител на Община Царево, се констатира, че в югозападната част на морския плаж е извършено разораване и преминаване на едрогабаритна техника.

След съпоставяне на заснетият участък с данните от одобрената и приета специализирана карта за морски плаж „Бутамята“ се установява, че от дейността са засегнати сиви пясъчни дюни. С помощта на GPS са заснети границите на засегнатия участък с цел определяне на местоположението  му спрямо пясъчните дюни - обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Територията на морския плаж попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии - Природен парк „Странджа“, и в две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - „Странджа“ за опазване на дивите птици и „Странджа“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фаунa.

Проверка в информационната система за Натура 2000 констатира, че засегнатият участък попада в картирани природни местообитания - приоритетно местообитание с код 2130* „Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност“ и 2120 „Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната ивица“, които са предмет на опазване в защитена зона „Странджа“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фаунa.

Директорът на РИОСВ-Бургас е предал по компетентност сигнала и констатациите от извършената проверка на министъра на туризма. Уведомено е и Териториално отделение – Царево към Районна прокуратура – Бургас, за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление, предвид че са засегнати местообитания, предмет на опазване.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега