Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родителите на 13-годишната Диана, издъхнала в МБАЛ-Бургас, обвиняват лекарите за смъртта й

Родителите на 13-годишната Диана, издъхнала в МБАЛ-Бургас, обвиняват лекарите за смъртта й

Родителите на 13-годишната Диана от Бургас, която издъхва в болницата с диагноза миокардит, обвиняват лекарите за смъртта й. Две години по-късно те все още нямат ясен отговор защо сърцето на дъщеря им спира.

Родителите на 13-годишната Диана от Бургас, която издъхва в болницата с диагноза миокардит, обвиняват лекарите за смъртта й. Две години по-късно те все още нямат ясен отговор защо сърцето на дъщеря им спира.

Въпросите, които продължават да си задават, са десетки - защо детето им е оставено без лечение, защо никой не им е обяснил състоянието й, защо според медицинския одит „случаят не представлява обществен интерес"? От бургаската болница отказаха да коментират дали е имало пропуски.

Мотивът на тогавашния и настоящ заместник-директор д-р Миразчийски е, че получавал заплахи за живота на собствените си деца от бащата на починалото момиче. Кардиологът д-р Ралева беше още по-категорична - никакви изявления по никакъв повод.Все пак по телефона д-р Миразчийски обясни, че транспорт се отпуска единствено по решение на лекарската комисия на болницата, която в случая с Диана преценила, че всяко местене на детето е рисковано. И оправда колегите си, които според него нямали вина.

Мнението на контролния орган

Изводът по случая е, че чисто медицински грешки няма, но са допуснати организационни пропуски, които са станали предпоставка, за да не може своевременно да се окаже помощ. Това обясни директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит” доц. Златица Петрова в „Тази сутрин”.

По думите й при подобни остри ситуации действията на лекарите би трябвало да бъдат незабавни и детето да бъда транспортирано, ако има такава възможност.За година и половина от съществуването на Агенцията има подадени над 1200 жалби. 75% от тях касаят качеството на медицинската помощ – елементите, свързани с достъпа, разкарването между отделни болници, своевременността на оказване на помощ.

В порядъка между 15 и 22 случая са открити съмнения за лекарска грешка. Оттам топката преминава в ръцете на съдебно-медицинската експертиза. Проблем обаче се оказва, че по закон никой лекар не може да бъде задължен да направи такава. Ролята на Агенцията е да налага административни глоби – от 500 до 2000 лева. Такава санкция е получила и болницата във Варна, в която пациент загуби ръката си след коронарография.

 

Източник: bTV

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега