Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рок, литература и арт ревю очакват посетителите на "Буургсток" 2019

Рок, литература и арт ревю очакват посетителите на "Буургсток" 2019

Тази година се навършват 50 години от едно от най-легендарните арт-събития - Уудсток.

Рок-музика, модерна литература, дизайнерско арт-ревю, вдъхновено от епохата на 60-те и 70-те ще съберат бургазлии и гости на града на 9 август в Дома на писателя в Бургас. Тогава от 18,00 часа ще бъде даден старт на второто издание на "Буургсток", посветено на 50-годишнината на едно от най-легендарните арт-събития на епохата - фестивала Уудсток. Това съобщи председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност  (БПО) Наталия Недялкова.

Наред с литературни четения, в които ще се включат бургаски творци от всички генерации, ще бъдат показани уникални тоалети и аксесоари, вдъхновени от Уудсток и рок-стилистиката. В двора на Дома на писателя ще бъде подреден Простор на въображението, а всеки участник и гост на феста може да донесе със себе си фланелка, върху която ще бъде направена оригинална дизайнерска рисунка, като спомен от Буургсток 2019, коментираха в аванс от творческия тандем Женя Гайтанджиева и Михаела Бошева.

Със специални музикални поздрави във феста ще се включат изпълнители от страната, а също така и от чужбина - сред тях италианският рок-изпълнител Alberto Drago Ragozza и блус-изпълнителят от Русия Captain Nemoff (Евгений Немов), музикант, който сам прави китарите си от кутии за пури. Акцентът ще бъде поставен, както върху историята на музикалния фест, така и на влиянието му върху съвременната литература, и изкуството, като цяло.


Легендарният Уудсток се провежда на 15, 16 и 17 август 1969 година в градчето Бетъл във фермата на Макс Ясгур. Макар че Уудсток се асоциира с хипи движението, фестът се превръща и в арена за изява на най-виртуозните и знакови изпълнители от многообразните рок жанрове, блуса, джаз фюжъна.

През 1969 година пред близо половин милион души най-доброто от себе си дават легендарни групи и изпълнители като “Блъд, сует енд тиърс”, Джо Кокър, Джими Хендрикс, “Крийдънс клиъруотър ривайвъл”, “Кросби, Стилс, Неш енд Йънг”, “Джеферсън Еърплейн”, Джанис Джоплин, Ричи Хевънс и много други ключови имена.

Първото издание на фестивала получава световна известност, а оттогава на всяка 10-та година по света се правят опити събитието да бъде повторено. През 2009 година на мястото на първия фест се провежда възпоменателно турне под наслов “Героите на Уудсток” , в което вземат участие Mountain, Jefferson Starship, Ten Years After, Canned Heat, Country Joe McDonald, Levon Helm Band и други изпълнители.

Идеята на организаторите на “Буургсток” е с арт проявата не само да бъде почетена годишнината от феста, но и да бъде дадена възможност за изява на утвърдени представители на различни видове изкуства, на младите автори.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега