Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Роми крадат от защитена местност, вадят ги с лодка от тръстиката

Роми крадат от защитена местност, вадят ги с лодка от тръстиката

Представители на ромското население редовно нарушават режима на достъп на защитена местност „Пода”, за да вадят кабел, който предават на вторични суровини. Постоянното им присъствие в защитената територия до Бургас застрашава нейните обитатели.

Представители на ромското население редовно нарушават режима на достъп на защитена местност „Пода”, за да вадят кабел, който предават на вторични суровини. Постоянното им присъствие в защитената територия до Бургас застрашава нейните обитатели.

Добивайки необходимия им материал нарушителите увреждат местообитанията на редки и застрашени от изчезване растения и животни. В понеделник се проведе спешна акция за залавяне на деветима нарушители, които вдигнаха на крака природозащитници от Българско дружество за защита на птиците, два полицейски екипа на Четвърто районно полицейско управление в Бургас и експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.  На помощ на органите на реда се притекоха и служители на Гражданска защита със специализирано оборудване – лодка.

При извършване на редовния мониторинг на защитената местност, екипът на проект „Живот за Бургаските езера” се натъква на девет лица от ромски произход, който копаят в границите на защитената територия. Става ясно, че ромите за пореден път вадят кабел за вторични суровини. Своевременно е сигнализирано на полицията за извършваната кражба и на експертите от регионалната екоинспекция за нарушаване на режима на опазване на защитена местност „Пода”.

На сигнала се отзовават представители и на двете институции, но нарушителите успяват да побягнат, въпреки ограждането им от всички страни. Четирима от тях се укриват във водните басейни в защитената територия сред тръстиката. Благодарение на намесата на Гражданска защита с подходящата техника - лодка нарушителите са открити и задържани от полицията. Останалите петима, обаче, успяват да избягат, нахлувайки в гнездовата колония на големия корморан и смесената чаплова колония. Последната е единствената по рода си в нашата страна по Черноморското ни крайбрежие.

Птиците, обитаващи двете колонии, са в период на размножаване и вече са заели гнездата си. Някой видове вече мътят. Набезите в защитената местност предизвикват безпокойство не само сред пернатите й обитатели, но също така и сред други видове, като земноводни и влечуги, които са обекти на опазване. Срещу  задържаните ще бъде повдигнато обвинение за кражба и нарушение на закона за защитените територии. За извършване на дейност в защитена територия, която е в нарушение на режима й на опазване, физическите лица се наказват с глоба в размер от 500 до 5 000 лева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега