Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Румен Радев: Докато г-жа Нинова умува дали да сезира Конституционния съд, МО свърши нейната работа

Румен Радев: Докато г-жа Нинова умува дали да сезира Конституционния съд, МО свърши нейната работа

За съжаление войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за такава помощ, каза държавният глава.

В днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържат към закона, така както правя и аз. Това заяви в отговор на журналистически въпроси президентът Румен Радев по повод призивите от политически партии за налагане на вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

Държавният глава припомни, че неведнъж е призовал народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата и допълни: „За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ“. 

Вето върху приетия закон е абсолютно безпредметно, защото съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор и сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно, посочи президентът Радев. 

„Докато г-жа Нинова умува дали да сезира Конституционния съд, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има абсолютно никакъв ефект, Министерството на отбраната свърши нейната работа“, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че Министерството на отбраната е ревизирало наложения му от парламента договор, с което се отменя правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по споразумението и всички допълнителни решения трябва да минават през Народното събрание. Ревизираният от Министерството на отбраната договор ще бъде внесен веднага след Нова година в Народното събрание. 

„Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решение за военна помощ за Украйна и това ще става само и единствено със санкцията на парламента“, заяви президентът Радев. 

„Категорично това Министерство на отбраната няма да дава самолети, зенитно-ракетни комлекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности“, посочи още Румен Радев. В отговор на въпрос за възможността България да получи заместваща техника държавният глава посочи, че модернизацията на Въоръжените сили не се състои в това да заменим една стара техника с още по-стара и призова още веднъж Народното събрание да се фокусира върху предложената от Министерството на отбраната и внесена от Министерски съвет програма за приоритетни инвестиционни разходи за истинската модернизация на Българската армия. 

Партиите имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг и най-сетне да имаме редовно правителство, заяви Румен Радев в отговор на въпрос относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-о Народно събрание. 

Помолен за коментар относно дебатите за размера на минималната работна заплата държавният глава заяви: „Докато от трибуната се водят популистки битки, кой повече ще се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, служебното правителство вече решава този въпрос – ще има увеличение на Минималната  и то от 1 януари следващата година.“. 

„Надявам се, че народните представителите няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните“, заяви още президентът Румен Радев в отговор на въпрос относно дебатите по наложеното от него вето на промените в Изборния кодекс
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега