Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Румен Радев изрази категорична подкрепа на България за европейския път на Черна гора

Румен Радев изрази категорична подкрепа на България за европейския път на Черна гора

Въпреки активния политически диалог на всички нива, все още икономическите връзки са далеч от амбициите и възможностите на двете страни, отбелязаха двамата президенти.

Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива и е от ключово значение за стабилността, сигурността и просперитета на целия регион. Това беше общата позиция на президентите на България и Черна гора Румен Радев и Мило Джуканович, които проведоха днес среща в президентския дворец в Цетине. Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега президента Мило Джуканович. 


Снимка: Пресцентър Президентство

Румен Радев изрази категоричната подкрепа на България за европейския път на Черна гора, която е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС. „Силната подкрепа на черногорските граждани за присъединяване към ЕС е най-сигурният гарант за успеха по пътя на европейска интеграция, както и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в този процес“, подчерта президентът. Той изрази надежда и че пътят към реформи ще бъде ускорен и подчерта, че България е готова да окаже помощ с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора, за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване, но и след това - за постигане на пълноценната интеграция в ЕС. 

„Ако държавите в двата края на Балканския полуостров можем да постигаме успехи в нашето сътрудничество, това означава и че всички държави от региона, въпреки предизвикателствата, могат да го правят“, посочи Румен Радев. Двамата президенти се обединиха около позицията, че във времена на застъпващи се кризи залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона и в Европа, което да укрепва и взаимното доверие между държавите в Югоизточна Европа. 

Въпреки активния политически диалог на всички нива, все още икономическите връзки са далеч от амбициите и възможностите на двете страни, отбелязаха двамата президенти. „Надявам се, че след формиране на новото правителство в България по най-бързия начин ще се проведе петата сесия на смесената икономическа комисия, именно тук в Черна гора, която да отвори нови хоризонти за икономическо взаимодействие“, подчерта Румен Радев. Той допълни, че е необходимо Черна гора да бъде по-активна и да стане много по-забележима за българския бизнес и инвеститори, защото потенциалът, който предлага в редица области, е голям. 

От Цетине Румен Радев постави акцент върху регионалната свързаност, чието задълбочаване би се отразило положително и на двустранните отношения в различни сфери от взаимен интерес. По думите му фокусът на регионалното сътрудничество трябва да бъде насочен към подобряване на шосейната свързаност, въздушните връзки и дигиталната свързаност. „Само така можем да разгърнем най-важното – обмена на хора, проекти, капитали, инициативи между нашите две страни“. По думите на президента ключ към успешното сътрудничество е и задълбочаването на връзките в системата на образованието, „защото обменът между  младите и талантливи хора, с техните идеи, с тяхното виждане за бъдещето на региона и Европа, ще бъде стимул за сътрудничеството и връзките във всички останали области от взаимен интерес“. „

В условия на застъпващи се кризи в областта на сигурността, енергетиката, инфлацията, риска от продоволствена криза, изключително важно е държавите от нашия регион да показват отговорност,  европейска убеденост и активно регионално сътрудничество в установените вече формати“, посочи още българският президент. Румен Радев допълни, че в това отношение България и Черна Гора показват, че имат прагматична политика, насочена към повишаване на доверието. Румен Радев призова за проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави необходимото да предотвратява вторичните ефекти от войната в Украйна върху нашия регион. 

Президентът Радев поздрави Черна гора за поетото председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа от тази година.  Държавният глава изтъкна и постигнатото от Черна гора при председателството  на Централноевропейска инициатива през последните две години и заяви, че България, която в момента председателства инициативата, има добра основа да разгръща по-нататък съвместната дейност имено благодарение на резултатите на Черна гора. Сътрудничеството в системата на НАТО и общият ангажимент, който България и Черна Гора споделят  за укрепване на сигурността и на стабилността на Балканите, също бяха подчертани в рамките на срещата. 

Българският президент проведе срещи днес и с председателя на парламента Даниела Джурович, както и с министър-председателя на Черна гора Дритан Абазович.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега