Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

С безплатни неврологични прегледи започва годината медицински център „Света София“

С безплатни неврологични прегледи започва годината медицински център „Света София“

Дисковата херния е една от най-честите причини за болка в гърба

С безлатни неврологични прегледи започва 2023 година медицински център „Света София“ в Бургас. Първите дати, на които пациенти със симптоми на неврологично заболяване могат да направят своята консултация напълно безплатно, са 16 и 20 януари. Необходимо е единствено да запазят час на тел. 056 845083.Вероятно първият въпрос, който изниква след тази информация, е кога се налага консултация с невролог? Всъщност, съществуват характерни симптоми, които насочват към неврологичен преглед, като най-честите са:

•виене на свят, шум в ушите, умора;
•нарушение на говора, рязко влошаване на зрението;
•безсъние, разстройство на паметта;
•изтръпване в крайниците, конвулсии, треперене, тикове;
•болки в главата и други части на тялото;
•нарушена координация на движенията;
•загуба на съзнание.

Неврологичните заболявания могат да бъдат много и най-различни. Сред най-честите са съдови неврологични нарушения (мигрена, вегетативно-съдова дистония, хеморагичен и исхемичен инсулт, травматично съдово увреждане на мозъка, аневризми); дегенеративни промени на нервната система (болест на Алцхаймер, болест на Хънтингтън, болест на Паркинсон, прогресираща надядрена парализа, остеохондроза, дискова херния); възпалителни заболявания (кърлежов енцефалит, менингит, неврит, ишиас); невралгия, припадъци. 

В последните години зачестяват автоимунните заболявания като множествена склероза, синдром на Гилен-Баре, миастения гравис. Вероятно сред най-познатите неврологични заболявания в България е дисковата херния. Това е е една от най-честите причинители на болка в гърба. Тя може да се образува между всеки два прешлена на гръбначния стълб и във всяка една възраст без значение пола на човека. При наличие на дискова херния, част от пулпозното ядро излиза извън влакната на фиброзния пръстен и създава проблеми, когато докосва коренчето на нерва. 

Дразненето на прилежащите нерви довежда до болка, скованост или слабост в ръката или крака. Основните симптоми на дискова херния са продължителна болка във врата/гърба; спазъм на мускулатурата около гръбнака, увреда на седалищния нерв (ишиас); слабост на мускулатурата в горни и/или долни крайници; болка и изтръпване в горни и/или долни крайници; отслабване на рефлексите им. Симптомите могат да варират в зависимост от локализацията и размера на дисковата херния. Ако дискът не е притиснал нерв, е възможно дисковата херния да се прояви само с лека болка или въобще да няма такава. При по-тежки случаи обаче болката става нетърпима. 

При влошаване на общото състояние и засилване на симптомите болката, сковаността или слабостта може да се увеличат до такава степен, че човек да не може да извършва обичайните си ежедневни дейности. Всяко движение може да предизвиква болезненост и понякога се стига до пълна невъзможност за осъществяване на движения. На болния му се налага да застане принудително в най-обезболяващата за него поза. Болката обикновено се усилва при кашляне, напъване или напрягане. Диагнозата на дискова херния се поставя чрез преглед при невролог и след провеждане на необходимите медицински изследвания. Важно е да се знае, че студът изостря болковия синдром при хроничните неврологични заболявания като дискова херния. Това е свързано както с прекаленото охлаждане, така и с по-честите възпалителни процеси заради вирусни и бактериални заболявания през зимата. 

Първата стъпка винаги е посещение при невролог- самолечението може да се окаже вредно за настоящия развой на заболяването, въпреки че същият медикамент е помогнал в предходен момент.Нарушенията на функцията на вестибуларния апарат са други често срещани състояния в неврологичната практика. Основна тяхна изява е световъртежът, който пациентите усещат различно – въртене на предметите около тях, чувство за потъване или замайване, като да не им е “бистра главата“. Често тези усещания се съпровождат от стомашен дискомфорт, гадене, понякога многократно повръщане, шум в ушите и нарушен слух. Като правило има и съпътстващо нарушение на равновесието, залитане, невъзможност да се пази равновесие. 

Разбира се, има състояния, при които има краткотраен световъртеж, свързани с по-рязко изправяне от леглото при хора с ниско артериално налягане, при пътуване и др. Необходимо е да се знае, че появата на световъртеж в повечето случаи е последица на някакво здравословно неразположение на организма и е задължително да бъде консултирано с лекар.

През студените зимни месеци друго заболяване бележи ръст- инсултите. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по цял свят. В България смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. У нас се регистрират годишно около 35 311 случая с инсулт, от които 7175 болни завършват с летален изход. 

Защо през зимата инсултите са в пика си? 

Студеното време свива кръвоносните съдове и повишава артериалното налягане. Едновременно с това през зимните месеци се промяна начинът на живот: двигателната активност намалява, защото хората предпочитат да стоят вкъщи на топло. Различен е и режимът на хранене – по-обилно, с консумация на по-мазни храни и алкохол. Респираторните инфекции, в това число и COVID-19, са по-чести, а те променят начина на съсирване на кръвта и се създават условия за образуване на тромби. Обикновено хората, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Затова ролята на близките е голяма. Най-честите признаци, които могат да бъдат съмнителни във висока степен са: 
•изкривяване на устата; 
•промяна в говора; 
•изтръпване и/или намаляване на мускулната сила на ръка и крак; 
•двойно виждане; 
•световъртеж; 
•залитане;

Появата на треперене – тремор също може да е индикатор на неврологично нарушение и трябва да се консултира със специалист. Треморът е неволеви, периодични  движения,  които могат да се проявят в покой или при движение, най-често в горните крайници, предимно в доминантната ръка,  но може да се засегнат и двете ръце, долните крайници, главата, брадичката, езика и др. При пациенти с подобни оплаквания е задължително провеждането на ЕМГ изследване. Определянето на вида на тремора е от съществено значение за диагностиката, тъй като той може да се наблюдава, както при различни заболявания, така и при здрави хора. 

Откриването на причината за този тремор електромиографски позволява да се отговори на въпроса дали това е физиологичен или психогенен тремор, дали това е фамилен или сенилен тремор на Минор, дали е израз на органично увреждане на централната или периферна нервна система(паркинсонов, малкомозъчен, тремор при полиневропатии, алкохолен и др.). В неврологичния кабинет на медицински център „Света София“ има възможност да бъде извършено електромиографско изследване при необходимост.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега