Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

С филм за бургаския театър започва 22-рият “София филм фест на брега”

С филм за бургаския театър започва 22-рият “София филм фест на брега”

След традиционното посрещане на публиката на входа на Културен дом НХК с мелодиите на бургаския духов оркестър и кратка церемония по откриване на фестивала в 18:30 киноманите ще могат да се насладят на новия филм на финландеца Аки Каурисмаки “Паднали листа”.

Два филма ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави Георгиев.   

След традиционното посрещане на публиката на входа на Културен дом НХК с мелодиите на бургаския духов оркестър и кратка церемония по откриване на фестивала в 18:30 киноманите ще могат да се насладят на новия филм на финландеца Аки Каурисмаки “Паднали листа”.   

Историята проследява двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие.

Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа (“Сенки в рая”, “Ариел” и “Момичето от фабриката”).   

Филмът е с над 50 награди и номинации, сред които номинация за “Златна палма” в Кан, награда “Златна палма” на журито, има номинации за европейски филм, европейски режисьор, европейски сценарист, европейски актьор, европейска актриса на Европейските филмови наград, както и Награда на ФИПРЕССИ за филм на годината на фестивала в Сан Себастиан. В ролите са Алма Пьойсти, Юси Ватанен, Марти Суосало, Алина Томников и др.   

Веднага след края на прожекцията премиерно ще бъде показан документалният филм “Отвъд завесата” на бургаския режисьор Слави Георгиев. Зад камерата стои Христо Димитров - Хиндо, който, заедно със Слави Георгиев, е и съсценарист.   

Историята в 60 минути показва кадри от живота зад кулисите и ни запознава с хората, стоящи зад завесата на сцената на ДТ “Адриана Будевска”. 

“Бургаският театър отвътре - шивачки, гримьор, реквизитор, железар, дърводелец, сценичните работници и останалите служби са хората, които театралната публика никога не вижда. Те пренасят традиция и декори, вдигат пушилка, палят слънца и пресъздават живота в тъмния салон. 

Филм за дискретната страна на театралния живот - за истината в театъра и опасността от нея. 

В памет на нашите колеги - реквизитора Димитър Илиев, озвучителя Георги Панайотов и бащата на бургаския театър през последните повече от 20 години Борислав Чакринов, които за съжаление скоро преминаха отвъд завесата!”, казват авторите за филма. 

Прожекцията ще бъде с вход свободен и е посветена на дългогодишния директор на театъра Борислав Чакринов, който ни напусна внезапно в началото на тази година.   

На следващия ден е планирана среща с авторите на филма в пресзоната на фестивала на втория етаж в НХК, на която всеки желаещ би могъл да присъства. 

22-рият“София филм фест на брега” ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас. Партньори на фестивала са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, ПБ Шипинг ООД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Торти “Даркрид”, Mezetto PUB, Barbossa, Хотел резиденс и вила “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега