Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съборът на Петрова нива ще бъде на 17 август

Съборът на Петрова нива ще бъде на 17 август

На 17 август в местността Петрова нива ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

На 17 август в местността Петрова нива ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. На 29 юни 1903 г. на Пéтрова нива е взето решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души - делегати, войводи, четници.

За главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.  Въстанието в Странджа избухва на 6 август - Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник на загиналите герои.

Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА ЗА 17.08.

11:00 ч.- Научна конференция на тема: „110 години от Илинденско-Преображенското въстание”- организатор Тракийски научен институт към Съюз на Тракийските Дружества в България

14.15 ч. – Документален филм за Илинденско-Преображенското въстание по спомени на потомци на участниците във въстанието. Филмът е съвместна работа на Исторически музей Малко Търново, Военно-исторически музей гр. София, студенти на УНИБИТ гр. София.

17:00 ч. -   Мемориален пробег „Петрова нива”

19:30 ч. - Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий - храм-костница „Света Петка”

20:00 ч.- Възстановка на конгреса, проведен през 1903 г. и обявяване на Преображенското въстание – организатор Национално дружество „Традиция”. Национално дружество “Традиция” в последните години се явява организатор на значими масови исторически възстановки и инсценировки, свързани с: Априлското въстание 1876 год.;

“Защита на Маньово бърдо” (Панагюрище); “Слизане на Ботевата чета на Козлодуйския бряг” и др.; Руско-турската освободителна война 1877-78 год.; “Защитата на Орлово гнездо” (Шипка); “Боят за Самарското знаме” (Стара Загора); “Капитулацията на Осман паша” (Плевен); “Посрещането на ген. Гурко в старата българска столица” (Велико Търново) и др.

20:30 ч. -   Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала, Заря-проверка с участието на представителни части от Военноморски сили - Военноморска база - Бургас и представителни части от Национална Гвардейска част и представителен духов оркестър

21:00 ч. – Празничен  концерт с участието на ансамбъл „Странджа”

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега