Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съдът за обезобразеното момиче: За да е средна телесна повреда, трябва да има опасност за живота

Съдът за обезобразеното момиче: За да е средна телесна повреда, трябва да има опасност за живота

"Заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които отделно и в съвкупност посочват разстройства на здравето, но не опасност за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо за обществеността, но законодателят го идентифицира като лека телесна повреда", заяви съдия Гьонева, докладчик по делото.

От съда в Стара Загора излязоха с първи коментар по случая с обезобразеното момиче, на което са направени 400 шева. Според тях е лека телесна повреда, тъй като не е имало опасност за живота на момичето, предава "Дарик".

"Заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които отделно и в съвкупност посочват разстройства на здравето, но не опасност за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо за обществеността, но законодателят го идентифицира като лека телесна повреда", заяви съдия Гьонева, докладчик по делото.Тя посочи, че за да има средна телесна повреда, по думите й следва да е налице поне временно разстройство на здравето, което да е опасно за живота и допълни, че доказателството по делото не са доказали средна телесна повреда.

Припомняме, че случаят с обезобразеното момиче предизвика вълна от обществено недоволство след като стана ясно, че мъж е проявил жесток съдизъм към нея - нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът й е счупен. Цялата й коса е подстригана с машинка. Младата жена е спасена, но са й направени 400 шева. Предполагаемият извършител е нейният 26-годишен приятел, който е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода.Председателят на съда Красимир Георгиев, съдия Тонев, председател на състава, постановил съдебния акт и съдия Гьонева, докладчик по делото дадоха брифинг в понеделник.Съдия Гьонева посочи, че става въпрос за обвиняем, който е привлечен към наказателна отговорност за телесна повреда на пострадалата Дебора Михайлова.

"В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност към обвиняемия, но и в това доказателствата да установяват наличната квалификацията, за която той е привлечен", заяви тя.Гьонева допълни, че не става въпрос само за започнато разследване по чл. 129, а вече има конкретика - привлечен е обвиняем към наказателна отговорност. В този случай, по думите й са много важни съдебно-медицинските експертизи."Ние не сме съдебни медици, за да можем само по снимките да преценим доколко съществени наранявания, имало ли е опасност за живота й, временна ли е, постоянна ли е", посочи докладчика по делото и допълни, че целият състав се е притеснил от снимките, но по думите й има конкретно доказателство и конкретно обвинение.

Тепърва ще се изяснява какво ще установи една нова експертиза. От съда припомниха, че съдебният акт е постановен на 5 юли. Преди да се прецени дали е предвидено наказание лишаване от свобода е трябвало да се прецени какво е престъплението, което е извършено. Именно заради съдебно-медицинската експертиза тези наранявания са леки телесни повреди по смисъла на закона.На въпрос дали ще подаде оставка и ще напусна съдебната система Гьонева благодари на всички, които са я подкрепили в това по нейни думи "време на изпитание". "Колегите ми знаят как работя, без да се хваля. Искрено се надявам занапред да отразявате и нашите успехи и позитивното в нашата работа", заяви тя и допълни, че обича работата си и няма да подаде оставка.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега