Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Сеизмолог: България не може да бъде пряко засегната от земетресението в Турция

Сеизмолог: България не може да бъде пряко засегната от земетресението в Турция

По думите ѝ земетресението в Турция има енергиен еквивалент на водородна бомба.

Не може да се предвиди какво следва оттук нататък, структурата на земетресението с магнитуд 7,8 е достатъчно голяма, че като се пренатоварят отделни нейни части, да може да активира друга част от нея и тя да произведе това събитие. Мощността му е много голяма. Земетресение с такъв магнитуд има енергиен еквивалент на водородна бомба с изригване от 130 мегатона. България е достатъчно далеч, че да не може да бъде пряко засегната от случващото се в Турция. Това каза за Nova Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

По думите ѝ над 350 афтършока има от началото на първото земетресение. "През 5-6 минути има нов трус. Тази серия може да продължи повече от година, с тенденция за намаляване на броя и интензивността. Обикновено след такова събитие не следват силни трусове. Територията, охваната от сеизмичната активност е два пъти по-голяма от територията на България. Активираха се почти всички участъци на структурата на Източно-анадолския разлом. Енергията, която се излъчва, натоварва съседните структури", заяви тя. И допълни, че в Турция има система за предизвестяване, но тя се активира след първите вълни, но не може да предвиди трус.

Според нея събитието е страшно, а броят на жертвите ще нарасне поне двукратно. "Турция и Гърция са много сеизмични зони. У нас също не е безопасно, но ако се проектират правилно сградите, няма да има от какво да се опасяваме. Колеги от Турция са ми споделяли, че сеизмичните опасности в страната им са добре изучени, проблем е контролът на строителството. По Северно-анадолския разлом се очакваше земетресение. Там е доказано по-активната структура", обясни сеизмологът. И допълни, че в Турция в училище се обучават как да реагират при трусове.

"Първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и ако могат хората, веднага да се напуснат сградата. Не трябва да се ползва асансьор, но и стълбите са уязвимо място. Трябва възможно по-бързо да се напусне сградата или при невъзможност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна винаги се усеща като удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Когато всичко спре, е препоръчително да се излезе навън", разкри доц. Трифонова.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега