Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ще поиска ли САЩ да предоставим зенитни комплекси на Украйна?

Ще поиска ли САЩ да предоставим зенитни комплекси на Украйна?

В София пристига американският министър на отбраната Лойд Остин.

Американският министър на отбраната Лойд Остин идва у нас в петък. Според авторитетни западни издания целта му е да поиска да предадем зенитни оръжия на Украйна. София е третата и последна спирка от визитата му в Европа, но на нея се гледа с особено внимание. не само защото се случа на фона на войната в Украйна, но и защото през последните часове зачестиха твърденията от редица западни медии – сред които „Файненшъл таймс” и Би Би Си, че шефът на Пентагона ще се опита да убеди българските власти да предоставят нашата система за ПВО C-300 на Украйна.

Преди да пристигне в България Лойд Остин посети и Словакия, където са водени подобни разговори. Братислава е изразила готовност да предостави тяхната система за ПВО, но с условието че тя бъде заменена с друга. Причината за искането на тази система е, че тя е от времето на Съветския съюз и за украинската армия ще бъде лесно да борави с нея. От правителството обясниха за Nova, че не е отправяно подобно официално искане а вицепремиерът Корнелия Нинова дори заяви, че е против предоставянето на военна помощ за Украйна. 

„Продължаваме да смятаме, че България не трябва да доставя оръжие и боеприпаси в Украйна. Ако стане въпрос за това- ние няма да подкрепим такова решение”, заяви Нинова.

„Военна помощ, както сме заявили досега, не пращаме към Украйна и не е това причината днешното заседание на МС да се отложи” , подчерта Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

В петък Лойд Остин ще се срещне с министъра на отбраната Драгомир Заков, а в събота се очаква да бъде проведена и съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков. Междувременно се появиха и кадри как на „Дунав мост” 2 влизат големи колони от военна техника в България. От МО обясниха, че това е придвижване на бойна техника и личен състав към полигона в „Ново село” във връзка с ротация на формирование на сухопътните войски на САЩ. 

„Разговаряме с много наши партньори и съюзници, за да успеем да осигурим колкото е възможно по-голяма помощ за украинските сили. Продължаваме с тези разговори и все още нямам нищо, което да ви кажа по темата”, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Обсъждане със САЩ, Украйна и с наши партньори възможностите да дадем комплекси С-300 на Украйна. Имаме воля да го направим, но само, когато имаме подходящ заместител на тези системи. Отбранителната и стратегическата защита на Словакия се базира на С-300. И ако ги дадем, това ще отвори зона без защита в Словакия и НАТО” , посочи от  своя страна Ярослав Над, министър на отбраната на Словакия.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • MI2
    18 мар 2022 10:52

    Предлагам да ги дадем на САЩ, а те да ги дават на когото решат. Не мисля, че е добре за нас да ставаме мишена номер 2 за Русия и точно с нас войната да стане световна.

    0 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега