Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ще търсят финансиране за ремонта на Стария съд

Ще търсят финансиране за ремонта на Стария съд

"В най-скоро време ще стартира цялостният анализ на сградния фонд, с който Министерство на правосъдието разполага в цялата страна". Това съобщи днес на среща с магистрати от Бургаския апелативен регион заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"В най-скоро време ще стартира цялостният анализ на сградния фонд, с който Министерство на правосъдието разполага в цялата страна". Това съобщи днес на среща с магистрати от Бургаския апелативен регион заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя уточни, че става въпрос за около 1000 имота, за които ще се анализира какви ремонтни дейности са необходими. "Анализът ще позволи да се предначертаят приоритетите за условията на труд на магистратите при изпълнение на служебните им задължения", посочи Златанова.

По думите й експертизата ще позволи евентуалното осъществяване на стратегическа национална инвестиционна програма "Правосъдие". По въпроса за старата Съдебна палата в Бургас, която е паметник на културата, министърът на правосъдието съобщи, че в най-скоро време, след получаване на необходимото решение от Министерство на културата, ще се търси финансиране за извършване на неотложния ремонт. Зинаида Златанова каза още, че ще се търси вариант за преместване на регионалната Агенция по вписванията - Бургас от сградата на пл. "Жени Патева" 1.

Вицепремиерът препоръча на магистратите да се запознаят с изводите от Информационното табло на Европейския съюз за правосъдието, както и да подобрят взаимодействието с медиите и гражданското общество, с цел повишаване имиджа на съдебната система. Нито един от присъствалите над 50 магистрата не пожела да вземе отношение по повдигнатия три пъти въпрос от правосъдния министър: "Какво е мнението им по дебата за разделяне на Висшия съдебен съвет на 2 камари - прокурорска и съдийска?".Магистратите поставиха въпроса за изработването на Закон за съдебната експертиза.

Според Зинаида Златанова за това би могло да се мисли едва след цялостен анализ в сектора. На въпрос за "цената на правосъдието" и евентуалното увеличаване на съдебните такси, вицепремиерът заяви категорично, че ръст на таксите не се предвижда, а противното би довело до ограничаване достъпа до правосъдие на гражданите. Министърът на правосъдието потвърди пред магистратите, че се надява да се стигне до положителен отговор от Министерството на финансите за увеличаване заплатите в съдебната система, каквото искане е направил Висшият съдебен съвет.

По-късно пред журналисти Златанова обясни, че до назначаване на нов директор на затвора в Бургас не се е стигнало, тъй като на практика конкурс не е имало, защото кандидатът е бил само един. "В скоро време ще бъде обявен нов конкурс", коментира правосъдният министър. Срещата в Бургас е поредната, която вицепремиерът и министър на правосъдието провежда с магистрати от страната. Досега Златанова се срещна със съдии, прокурори и следователи от Пловдив, Варна, Видин и София.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега