Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Синдикалисти искат майчинските да се изравнят с минималната заплата

Синдикалисти искат майчинските да се изравнят с минималната заплата

Майчинските да бъдат равни на минималната работна заплата и да се увеличат от 240 лева сега до 310 лева, какъвто е размерът на минималната заплата от 1 януари 2013 година. Това е едно от предложенията на КТ „Подкрепа“ до служебното правителство.

Майчинските да бъдат равни на минималната работна заплата и да се увеличат от 240 лева сега до 310 лева, какъвто е размерът на минималната заплата от 1 януари 2013 година. Това е едно от предложенията на КТ „Подкрепа“ до служебното правителство. 

От синдиката са подготвили пакет от спешни социални мерки, които не изискват промяна на законодателството, но ще „задвижат икономиката“, пише БТА. Сред тях например са за увеличаването на минималната работна заплата до ниво от 330 – 340 лева. Според изчисленията на КТ „Подкрепа“ това увеличение няма да натовари бюджета – на минимална заплата у нас са около 130 хил. души, като 100 хил. от тях са в реалния сектор.

Сред предложенията са още за въвеждане на критерии за „енергийна бедност“. Преди броени дни европейските депутати подкрепиха предложението на Европейската комисия за създаването на Енергийна пътна карта 2050. Именно в този документ е дадена дефиниция на понятието, според която енергийна бедност е когато повече от 10% от доходите на домакинството отиват за плащането на потребяваната енергия. От КТ „Подкрепа“ настояват на домакинства, които попадат в тази ситуация, да получат еднократна енергийна помощ за този зимен период.

Четвъртото предложение е свързано с подобряването на работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. За по-голяма прозрачност идеята е да бъдат публикувани стенограмите от заседанията, както и да има излъчване на срещите на съвета на сайта им. Решенията на тристранния съвет, взети с 2/3 от гласовете да имат задължителен характер, допълват още от КТ „Подкрепа“.

Припомняме ви, че на 15 март от другия синдикат – КНСБ също публикуваха няколко мерки за подпомагане на домакинствата с ниски доходи у нас. Според изчисленията за тях ще са необходими около 350-400 млн. лева. Тези средства могат да дойдат от съкращаването на капиталовите разходи, както и намаляването на вноската на България в ЕС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега