Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Шишков: Работим, за да дадем хоризонт за развитие на инфраструктурата за следващите десет години

Шишков: Работим, за да дадем хоризонт за развитие на инфраструктурата за следващите десет години

Министърът разкри, че в годините назад някои проекти са правени много бързо, а строителството е било кампанийно.

„Работим интензивно така, че да оставим бъдеща перспектива и да дадем хоризонт за развитие на инфраструктурата в България за следващите десет години.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, в интервю за БТВ.

Той беше категоричен, че не желае да влиза по никакъв начин в договорки с политиците и няма да участва по никакъв начин в редовен кабинет.

По случая с авариралия водопровод във Варна регионалният министър заяви, че ще поиска незабавна проверка на цялостната реконструкция на съоръжението, защото може да се окаже, че има проблем и в самия проект, и в качеството на строителството, и в начина, по който са извършени процедурите с подробните устройствени планове.

Министърът разкри, че в годините назад някои проекти са правени много бързо, а строителството е било кампанийно.

„При кампанийно строителство и когато е забавено проектирането обикновено се получават тези проблеми“, обясни архитект Шишков и допълни, че в много случаи се издават разрешения за строеж, за да се започне обектът, а после често тези проекти имат нужда от преработка. Подобен е случаят и с ремонта на жълтите павета в столицата. 

„Проблемът е, че се е изграждала инфраструктура просто, за да бъде изградена, а не да обслужва хората по начин, по който трябва да ги обслужва“, беше категоричен министърът.

В студиото той заяви, че в голяма част от магистралите след седем – осем години експлоатация, се налага те да бъдат ремонтирани. И посочи проверките, които се правят в момента по разпореждане на Прокуратурата. До края на месеца се очакват резултатите от Северната скоростна тангента, където по първоначални данни ще се окажат същите, като при извадените първоначално ядки – с липса на асфалт в рамките на 5-6 сантиметра. Такъв се оказа резултатът от проверката и на магистрала „Хемус“, между Софийския околовръстен път и гара Яна.

Министърът съобщи, че в събота с георадар е започнала проверка и на магистрала „Тракия“, в участъка Чирпан – Стара Загора, който беше ремонтиран през 2021-ва година и за който има сигнал за незаконно строителство. Веднага след това започва проверка и на участъка между Драгоман и ГКПП Калотина, на магистрала „Европа“, който предстои да бъде пуснат в експлоатация в края на май месец. 

„В нормативните изисквания е заложено, когато се строи една магистрала, трябва да се вземат проби по този начин – и от строителя, и от надзора“, заяви още Шишков.

До 10-15 дни се очаква да започне строителството и на участъка от София до Сливница на магистрала „Европа“, където беше забавен Подробният устройствен план, подчерта министърът и обясни, че отчуждителните процедури за трасето са на финала. 

„Това е пример, как държавата в годините назад е игнорирала качествените проекти“, заяви министър Шишков и каза, че се пускат малко инфраструктурни обекти, защото малко е проектирано във времето назад.

До 1 август тази година се очаква да бъде укрепено свлачището преди тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ и да се пусне движението в едната лента от Гърция към София, а след това, в рамките на няколко месеца, да бъде пусната и другата лента.

Огромни усилия се полагат и по строителството на магистрала „Хемус“, стана ясно от думите на Шишков. След като бе одобрен Подробния устройствен план на деветия участък, вече текат отчуждителните процедури по трасето. За участъци пет и шест се преработват проектите, за да започне строителство и по тях. На четвъртия участък обаче има доста напреднало незаконно строителство, чието продължаване или събаряне е в ръцете на депутатите, които е необходимо да приемат законодателни текстове за търпимост там, стана ясно още в интервюто на министъра. 

Най-важни за изграждане са пътищата по направлението север-юг, подчерта министърът и припомни, че служебният кабинет успя да пусне в експлоатация  6,5 км от магистрала „Европа“ между Драгоман и ГКПП „Калотина“, 7,5 км между Мездра и Ботевград, обхода на Новачене, 16,5 км от магистрала „Хемус“ в участъка от Буховци до Белокопитово, 3-километровата отсечка на АМ „Струма“ преди Симитли, обходът на Бургас и да подготви проекти за над 100 км трасе.

Благодарение усилията на екипа на МРРБ по време на служебното правителство бе одобрен и Подробният устройствен план на магистралата Русе – Велико Търново в участъка на град Бяла, което ще даде възможност строителството там да започне през месец септември тази година.

Архитект Шишков отново обясни, че е много важно да се изгради и тунелът под Петрохан, който е най-пряката връзка между Северна и Южна България.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега