Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Системата за екомониторинг на Порта заработи, въздухът и водата са в норма

Системата за екомониторинг на Порта заработи, въздухът и водата са в норма

Състоянието на замерваните параметри на въздуха и водата в Бургаския залив са в допустимите стойности, показват първите контролни замервания, направени от монтираната по проект „Екологосъобразно управление на пристанищата от трансграничния коридор” ECOPORT 8 автоматична система за екологичен мониторинг в пристанище Бургас.

Състоянието на замерваните параметри на въздуха и водата в Бургаския залив са в допустимите стойности, показват първите контролни замервания, направени от монтираната по проект „Екологосъобразно управление на пристанищата от трансграничния коридор” ECOPORT 8 автоматична система за екологичен мониторинг в пристанище Бургас.

Малкото отчетени отклонения не се дължат на експлоатационната дейност на пристанището. Мониторинговата система бе пусната в експлоатация официално днес, 15 март, след като екип от италиански експерти, съвместно с български специалисти, приключи монтажа на цялото оборудване.

В три мониторингови точки са поставени сонди за вземане на проби от морската вода. Монтирани са измервателни станции, снабдени със собствено захранване, които по електронен път изпращат данни за контролните проби в базата данни на системата. Информацията е достъпна чрез интернет сайт. Преди да бъдат публикувани, суровите данни се валидизират от специалист.

За състоянието на водата в акваторията на пристанище Бургас без прекъсване следи многопараметричната сонда със сензори за pH, температура, мътност, хлорофил, синьо-зелени водорасли, нефтопродукти и др. Друга 3D сонда регистрира скоростта и посоката на течението. Точките, в които се извършват замерванията в акваторията, обхващат зоните на интензивен корабен трафик и товаро-разтоварни операции, с цел да бъде отчетено влиянието на пристанищната дейност  върху състоянието на средата.

Чрез многокомпонентен монитор за отчитане на температура, влажност и налягане, както и скорост и посока на вятъра, мониторинговата система следи и качеството на въздуха в района. Монтирането и пускането в експлоатация на автоматичната системата за екологичен мониторинг на въздуха и водата в пристанище Бургас е основна стъпка в изпълнението на проект ECOPORT 8. Предстои да се извършва наблюдение на влиянието, което пристанищната дейност оказва върху околната среда. 

През юни 2012 г. на открита международна заключителна конференция експерти ще представят резултата от изпълнението на дейностите по проекта и ще споделят наблюденията си за състоянието на околната среда в района на двете пилотни пристанища – Бургаското и това в Бар, Черна гора.

Проект „Екологосъобразно управление на пристанищата от трансграничния коридор” ECOPORT 8  се финансира със средства на ЕС по приоритетна ос 2 на Оперативна програма за транснационално сътрудничество в «Югоизточна Европа 2007-2013». Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е събенифициент и един от двата български партньора по проекта.

Останалите партньори са пристанищни власти и научни институти от Италия, Албания, Румъния, Черна гора и Гърция. Индикативният бюджет на ДППИ по проекта е 324 200 евро, като 85% от тях се отпускат от ЕФРР, а 15% - от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Крайният срок за приключването на проекта е 30.06.2012 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега