Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Системата за ранно предупреждение от наводнения в община Камено заработи

Системата за ранно предупреждение от наводнения в община Камено заработи

Системата е свързана с тази на община Бургас и показва данни и от вече съществуващите, за да се получи обща картина при бързо покачване на водните нива.

Система с датчици и камери ще следи нивата на водните басейни в община Камено. Десет точки са инсталирани и излъчват данни за притока на вода. Те са позиционирани на водосборни места по реките Айтоска, Русокастренска и Чакърлийска както и язовирите до с. Трояново и Кръстина. Системата е свързана с тази на община Бургас и показва данни и от вече съществуващите, за да се получи обща картина при бързо покачване на водните нива. Центровете за ранно известяване на населението в двете общини ще разполагат с директен достъп до данните и своевременно алармиране. 

„В навечерието на есента, когато сме най-уязвими от проливните дъждове, можем да сме спокойни, че сме обезпечени. Кметовете по населените места в общината ще могат да следят водните нива и да реагират бързо по всяко време, да предотвратим много трагедии като днешната, като тази която сполетя община Камено през 2017 година“, каза кметът Жельо Вардунски.

Той изказа съболезнования на семействата на жертвите от проливния дъжд, потопил селищата по Южното Черноморие. 

Към момента тече конфигурацията на системата, за да се определят критичните нива за всяко водно корито и задаването на модел за хода на притока в отделните водосбори. 

Датчиците за ниво и камерите са снабдени със соларни панели, а технологията и софтуерът са от последно поколение като надграждат този, функциониращ в Софийска община. Системата за ранно предупреждение от наводнения в община Камено е изградена с европейско финансиране.

Проектът има за цел да осигури безопасност и по-добра среда за живот на хората чрез подобряване на сътрудничеството между заинтересованите страни, участващи в превенцията и управлението на бедствия. Дейностите обединяват институции от Турция, България, Гърция и Молдова за разработване на общи иновативни механизми за подобряване на обмена на данни и системите за трансграничен обмен на информация за околната среда и превенция в рамките на Черноморския басейн. Водещ бенефициент е Главна дирекция по горите на Истанбул, Турция в партньорство с Община Камено, ГД „Извънредни ситуации“ при Министерството на вътрешните работи на Република Молдова и организация за местно развитие Анатолоки – община Солун, Гърция.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега