Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ситуацията в района на Хитрино е усложнена заради изтичане на газ

Ситуацията в района на Хитрино е усложнена заради изтичане на газ

Днес на място продължават оперативно-следствените работи, като се пристъпва и към отваряне на цистерните.

"Има известно усложняване на обстановката и изтичане на газ от две цистерни и това налага да обмисляме решенията в детайли. Много внимателно наблюдаваме  ситуацията в Хитрино", обясни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Днес на място продължават оперативно-следствените работи, като се пристъпва и към отваряне на цистерните.

"Първи приоритет е да осигурим безопасността на хората, които в момента извършват операцията по източването на цистерните. Всичко останало е на втори план. Най-важното е да предотвратим рисковете и е причина за забавяне на операцията“, обясниха още Бъчварова и главният секретар на МВР, които оповестиха детайли по усложнената обстановка в района на с. Хитрино.

Вътрешният министър призова  жителите на селото  да не се опитват да влизат в населеното място, защото има опасност за живота им. По думите на главния секретар на МВР Георги Костов ситуацията от снощи е много сериозна, има опасност от обгазяване на района.

"Основната ни грижа е да няма риск за хората, които трябва да се справят с тази ситуация. На място са най-добрите специалисти, които са доброволци и рискуват живота си в момента. Те работят в посока на вземането на най-точни професионални решения с оглед предприемане на най-малко рискови действия за преодоляване на възникналата опасна ситуация", обясни главният комисар.

Главният секретар също призова местните жители да не се опитват да преминават ограничителния периметър. Увери ги, че ще бъде намерен начин полицейските служители да раздадат фуража на животните. 

Към момента всички жители на село Хитрино са напуснали домовете си. Настанени са при свои близки или роднини. В Кризисния център в Шумен са настанени 14 души, три от които- деца. Екипи на полиция и жандармерия са разположени в селото, за осигурят охрана на домовете на хората от евентуални посегателства. Трудно подвижните жители от селото  са настанени в МБАЛ- Шумен, с цел осъществяване на  постоянно наблюдение над тях. Има готовност да се осигурят фургони на хора, които са останали без жилища.

Мобилната група от психолози към Министерството на образованието и науката е готова да бъде изпратена в с. Хитрино, за да окаже психологическа помощ на децата, учениците и учителите от детската градина и училището в общината веднага след приключване на евакуацията. Дните до сряда са обявени за неучебни за училището "Д-р Петър Берон"  и неприсъствени за детската градина в с. Хитрино със заповед на вицепремиера и министъра на образованието и науката в оставка Меглена Кунева с възможност за удължаване на този срок.

В първия възможен момент екип на Министерството ще установи щетите на училището и детската градина. Средствата за ремонтите ще бъдат отпуснати средства от бюджета на МОН. От Регионалното управление на образованието - Шумен оказват подкрепа за нормалното продължаване на учебния процес до края на учебния срок.

В Шумен и в съседното на Хитрино село Венец са открити пунктове на службите за социално подпомагане, където хората от пострадалото село ще могат да получат първоначалната помощ от 325 лв., обяви социалният министър Зорница Русинова. Средствата са за най-належащите нужди на хората от село Хитрино, което беше евакуирано вчера, уточни тя.

Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) от Варна измерва нивата на въздуха в района на аварията жп гара Хитрино. От вчера вечерта до днес мобилната автоматична станция отчита нормални нива на показателите на въздуха. Мобилната автоматична станция ще продължи да замерва въздуха в района на аварията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега