Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скандал в църкавата: Списъкът на митрополит Кирил за епархийските избори - отхвърлен

Скандал в църкавата: Списъкът на митрополит Кирил за епархийските избори - отхвърлен

В 15-те епархии у нас и в чужбина тази неделя ще бъдат гласувани 80 делегати за предстоящия патриаршески избирателен събор. В него ще участват общо 148 духовници, които трябва да изберат официално новия патриарх на България.

В 15-те епархии у нас и в чужбина тази неделя ще бъдат гласувани 80 делегати за предстоящия патриаршески избирателен събор. В него ще участват общо 148 духовници, които трябва да изберат официално новия патриарх на България. Скандал обаче предшества ключовия избор на епархийски представители. Конфликт избухна между и.д. Софийския митрополит Кирил и членове на епархийския съвет на Софийската епархия.

Духовници и миряни отказаха да подпишат списъка с епархийски представители, предложен им от владиката. Доводите им са, че хората, които се предлагат, са им непознати и не са представители на всички околии, а най-вече на столицата.

"Голяма част от хората, които бяха в списъка, не са ни известни - първото. А второто е, че няма хора от духовните околии. Списък не дебатирахме, той ни беше пак сведен да го подпишеме и всички отказахме, просто не се допусна да се чуе нашето мнение. Дядо Кирил си тълкува превратно тези неща на това събрание. Той казва, че това е нашето участие - да подпишем списъка, който той предлага. Ничии интереси ние не може да прокарваме, ние прокарваме интересите на църквата, на тези хора, които искат да вземат участие", заяви пред БНТ отец Петър Стоименов, архиерейски наместник в Самоков.

В изявление от Софийската света митрополия до БТА се посочва,че съгласно член 44 от устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, се състави списък на достоизбираемите за представители от Софийската епархия за патриаршеския избирателен църковен събор. В процеса на работата се проявиха разногласия, които, набирайки своята острота, за съжаление, ясно показаха, че става дума за саботиране избора на новия български патриарх и Софийски митрополит, се посочва в изявлението от митрополията.

В него се казва още, че този акт сам по себе си е недопустим за църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин. Списъкът ще бъде представен от 11.00 ч. в салона на Софийската света митрополия на епархийските избиратели на 13 януари, неделя, за да изберат представители на Софийската епархия в патриаршеския избирателен църковен събор.

Патриаршеският избирателен събор ще се състои на 24 февруари, а на 13 януари във всички епархии трябва да бъдат избрани 80 епархийски представители или делегати на събора. Те представляват две трети от всички делегати, които ще изберат новия български патриарх през февруари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега