Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скандал в прокуратурата заради прането на пари по САПАРД

Скандал в прокуратурата заради прането на пари по САПАРД

Два месеца след като Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и Людмил Стойков по обвинението за изпиране на 7.5 млн. евро, източени по програма САПАРД, и остро разкритикува прокуратурата за допуснати грешки, държавното обвинение беше разтърсено от нов скандал, свързан с делото, пише на първа страница в. "Сега".

Два месеца след като Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и Людмил Стойков по обвинението за изпиране на 7.5 млн. евро, източени по програма САПАРД, и остро разкритикува прокуратурата за допуснати грешки, държавното обвинение беше разтърсено от нов скандал, свързан с делото, пише на първа страница в. "Сега".

Николов е спонсор на БСП, а Стойков на президента Първанов. Прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков е оттеглил пред Върховния касационен съд (ВКС) протеста срещу оправдателните присъди на Николов и Стойков. В същото време обаче той поддържа, че останалите четирима подсъдими, сред които съпругата на Николов, са виновни, съобщи временният главен прокурор Бойко Найденов, който вчера свика спешна пресконференция.

Според Найденов това е остро нарушение на вътрешните правила в държавното обвинение, тъй като Ненков не бил съгласувал действията си с Върховната касационна прокуратура. Стиковката в случая била задължителна, тъй като двете дела "САПАРД" - за източване и пране на пари, са на специален отчет в прокуратурата, Брюксел ги следи в мониторинговите си доклади, а шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер дойде лично след оправдателните присъди и изрази тревогата си от тях.

Освен това Кеслер обеща, че присъдите ще бъдат анализирани от ОЛАФ и се учуди как е възможно по едни и същи доказателства в една държава да има осъдени, като в Германия например, а у нас - да има оправдани. Той обаче говореше за измамата, а не за прането на пари. Според Найденов отказът на прокуратурата да поддържа становището, че Николов и Стойков са виновни, удря по репутацията на страната ни пред европейските партньори.

"Всички живеехме с очакването, че ВКС ще насрочи делото за гледане", коментира той. Найденов допълни, че вече е образувана проверка срещу Ненков и материалите са предадени на шефа на апелативната прокуратура, за да бъде образувано дисциплинарно производство. Найденов дори заподозря, че с действията си Ненков е препятствал правосъдието и заяви, че на градската прокуратура ще бъде изпратен сигнал, за да преценят там дали да започнат разследване.

Освен това от Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде поискано да отстрани Ненков. Найденов обясни, че Ненков е мотивирал решението си с вътрешно убеждение, но същевременно изрази съмнение, че той изобщо познава делото. "Когато говорихме, не можа да посочи основни неща, като например откъде идват и къде са отишли парите", обясни той и разясни, че протестът срещу присъдата е бил внесен във ВКС от бившия зам.-шеф на апелативната прокуратура Магдалена Лазарова. След като бе избрана за член на ВСС от прокурорската квота, делото е било разпределено на Ненков на 4 октомври. На 10 октомври той внесъл допълнение, с което реално е оттеглил протеста срещу присъдите на Николов и Стойков. Веднага след Найденов по настояване на журналистите изявление направи Стойчо Ненков, който обясни, че е бил мотивиран от "липсата на достатъчно годни доказателства, която се съдържа в няколко експертизи и разпити на свидетели".

Той разказа, че е имал само 4 дни да работи върху делото, но е прочел всички материали. "Споделям мотивите на апелативния съд", коментира Ненков и допълни, че делото е било провалено изначално. На същата позиция беше и съдия Калин Калпакчиев, който произнесе оправдателните присъди. В момента той е член на ВСС. В мотивите си Калпакчиев записа, че още градската прокуратура е минирала делото, след като го е разделила на две и не е използвала доказателствата, получени от Германия, пълноценно.

Спецпрокурорът Андрей Андреев, който работеше по делото, отвърна, че всички доказателства са приобщени и по двете дела. Същото вчера заяви и Найденов. Ненков отрече да е нарушил вътрешните правила на прокуратурата. Той обясни, че е докладвал какво решение смята да вземе на зам. главния прокурор Галина Тонева, която е спрягана като евентуален кандидат за главен прокурор.

"Възможно е това да е разчистване на сметки с мен, не допускам, че е с Галина Тонева", коментира Ненков. Според него никой от колегите му не е искал да поеме това дело, защото на всички е било ясно, че няма достатъчно доказателства, за да се протестира оправдателната присъда. В крайна сметка Найденов ще поиска от ВКС делото да бъде възобновено във фаза, която съдът укаже. Законът допуска в няколко случая да се иска подобно действие, като една от хипотезите е, ако съдия, съдебен заседател, прокурор или разследващ орган е извършил престъпление във връзка с участието си в наказателното производство.

САГАТА

Двете дела срещу Николов, Стойков и групата им бяха образувани през 2007 г. след сигнал от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, от който ставаше ясно, че 7.5 млн. евро от САПАРД са източени, като стари машини за месопреработка са декларирани за нови. Впоследствие прокуратурата раздели делото на две. Едното бе по обвинение в източване, като в него не фигурираше името на Стойков. Пернишкият бизнесмен беше обвинен в пране заедно с Николов.

По първото дело - за източване, бившият шеф на градския съд, понастоящем ръководител на Върховния административен съд, Георги Колев осъди Николов на 12 години, но апелативните съдии върнаха делото за доразследване, след като разкритикуваха Колев, че в мотивите си е преписал обвинителния акт на прокуратурата. По второто дело - за пране на пари, съдия Румяна Ченалова осъди Николов на 10 години и оправда Стойков. Именно присъдата на Николов беше отменена от Калпакчиев. Заради това решение той си навлече гнева на вътрешния министър Цветанов и премиера Борисов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега